Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Ingalls mama újra Walnut Grove-ba látogat

Az emlékek kicsi háza

karen grassle

Karen Grassle volt a hab a tortán 1975-ben, amikor Walnut Grove városába látogatott 1975-ben:walnut grove

walnut grove 2

Karen Grassle Della és Harold Gordonnal, az eredeti Ingalls otthon tulajdonosaival 1975-ben, amikor Walnut Grove-ba látogatott:
walnut grove 3

1975. őszén az NBC Universal televíziós társaság legnagyobb szenzációja nem volt más, mint A farm, ahol élünk második évadának bemutatója.
Ezért aztán hatalmas hír volt, amikor kiderült: a színésznő, Karen Grassle, aki Michael Landon oldalán Caroline Ingallst alakította, 1975. szeptember 18-án ellátogat Walnut Grove-ba, hogy egy promóciós felvételt készítsenek vele.
41 évvel később, 2016. július 17-18-án a színésznő ismét ellátogatott Walnut Grove-ba, a Szilva-patak partjára.

*** Scott Thoma tudósítása

41 év telt el azóta, hogy Karen Grassle utoljára ugyanarra a földre lépett, ahol 8 évadon át televíziós karakterét alakította.
Grassle, akit a legszélesebb közönség Caroline Ingalls szerepében A farm, ahol élünk című televíziós sorozatból ismer, 2016. július 16-17-én az igai Walnut Grove-ba látogatott.
„Hihetetlen, hogy már 40 év eltelt”, nyilatkozta a színésznő egy telefonos interjúban. „Nagyon izgatott vagyok, hogy itt lehetek. Igen jó mulatság lesz!”
Grassle előző látogatása Walnut Grove-ban 1975. szeptember 18-án volt, amikor is promóciós célú képeket készítettek vele a televíziós sorozathoz, melynek második évada nem sokkal azelőtt indult az NBC csatornán. A színésznő jó érzésekkel emlékezik vissza erre az alkalomra.
„Nagyon jól emlékszem a napra, amikor Walnut Grove-ban jártam. Promóciós turnén voltam a show számára, az egész országot jártuk akkor, néhány produkciós munkatárssal együtt. Philadelphiából Minneapolisba repültünk, ott aztán csatlakozott hozzánk néhány operatőr a minneapolisi NBC-től.
Amikor a csoport behajtott Walnut Grove-ba, Grassle-nek rögtön az az érzése támadt, hogy a város szélesre tárt karokkal fogadja őt. „A város előtt, az országút mellett a mezőn állt egy fedett szekér”, emlékezik vissza Grassle. „Felirat volt rajta: Üdvözölnek a farmos család barátai, mama! Bent a városban pedig egy újabb felirat fogadott: Üdvözlünk itthon, mama!

Walnut Grove polgármestere, Dr. Ray Grefe találkozik Karen Grassle-lel:
walnut grove 4

Az egész város felbolydult, annyira izgatottak voltak az érkezés miatt, s hogy sokak figyelme most a város felé fordul. Először a város egyik nagy tanácstermébe mentünk, ahol hatalmas ebédet kaptunk. Még arra is emlékszem, hogy többek közt volt szalonna meg krumplisaláta. Nagyon jól éreztük magunkat.

Walnut Grove lakosai természetes módon mutatják ki szeretetüket kedvenc színésznőjük iránt, miközben az ebédet szolgálják fel:
walnut grove 6

Grassle viszont észrevette azt is, hogy sok minden megváltozott előző látogatása óta. Ahogy a sorozat népszerűsége egyre nőtt, úgy nőtt maga a város, Walnut Grove is, mely az állam dél-nyugati részén fészkel.
„Semmi nem olyan volt, mint most”, mondta. „Nem volt múzeum (az eredeti múzeum négy hónappal a látogatása előtt nyitott csak meg, azonban egy kiadó benzinkút épületének két hátsó helyiségében volt, nem pedig ott, ahol ma van a múzeum), nem voltak látványosságok, és a Szilva-pataknál (Plum Creek) csupán egy emléktáblát láttam.”
Első kis kiruccanását a színésznő a Középnyugatra „nagyon izgalmas”-nak találta, és semmi nem úgy alakult, ahogyan azt várta.
„A prérihez legközelebb eddig Cincinattiig jutottam”, nevetett. „És az semmi sem volt ahhoz képest, amit láttam, mikor Walnut Grove-ba mentem”.
Karen Grassle-nek az igazi Szilva-pataknál tett látogatása egy sokkal nagyobb betekintést adott számára arról, milyen is lehetett az élet akkor, amikor az Ingalls-család ott élt.
„Valóban lehetőségem nyílt rá, hogy úgy láthassam a prérit, ahogyan azt maga Caroline Ingalls is láthatta egykoron”, tette hozzá. „Ez pedig számomra az volt, hogy mindenütt a síkságot, a prérit láthattam, ameddig csak a szem elláthatott”.

Fotósok és riporterek kísérték „mamát” mindenhová Walnut Grove-ban:
walnut grove 7

2016. július 16-án Grassle autogramokat osztogatott a múzeumnál, majd egy beszédet is tartott a felállított színpadon. Vasárnap, 17-én pedig a múzeum előtt fotózkodott, amit szintén autogramosztás követett.
„Nagyon örülünk, hogy Karen Grassle visszatért hozzánk Walnut Grove-ba”, nyilatkozta a Laura Ingalls Wilder Múzeum igazgatója, Amy Ankrum. „A rajongók évek óta szerették volna már látni itt őt, és mi örülünk, hogy ez az alkalom végre összejöhetett.”
Grassle jelenleg a könyvén dolgozik, amely összefoglalja gyermekkorát A farm, ahol élünk sorozatig. Könyve azoknak a Farm szereplőknek a nyomdokait követi, akik már szintén írtak könyvet a híres tv show-val kapcsolatosan, mint például Melissa Gilbert (Laura Ingalls), Melissa Sue Anderson (Mary Ingalls), illetve legújabban Charlotte Stewart (Miss Eva Biddle).
„Hamarosan elkészül”, nyilatkozta Grassle, aki saját maga írja könyvét. „Remélem, augusztusra már lesz, aki kiadja!”
A 68 éves színésznő továbbra is aktívan színészkedik. Jelenleg a vége felé közeledik a megbízatása egy független horrorfilm egyik szereplőjeként, melynek címe: Lasszó, amely őrült és vérszomjas rodeó cowboyokról szól.

Karen Grassle a Lasszó (2017) című filmben:
lasszó1
lasszo2

Ugyanakkor a Miss Daisy sofőrje című színházi darabban is fellép Richmondban, augusztusban, ugyanannak a Mrs. Daisy Werthannak a szerepében, akit Jessica Tandy alakított az 1990-es filmben.
Grassle Californiában nőtt fel, jelenleg El Cerritóban él, alig két mérföldnyire attól a helytől, ahol született.
Karen időbeosztásába sajnos nem fért bele, hogy részt vegyen a 2014-es A farm, ahol élünk 40 éves évfordulójára rendezett farmos szereplők összejövetelén, ahol egyébként a sorozatból 11 szereplő is ott volt.
Ettől függetlenül sok farmos szereplővel továbbra is tartja a kapcsolatot, éppúgy összejöveteleken, mint a szociális médiában. Stewart, aki Walnut Grove tanítónőjét, Miss Beadle-t alakította, csupán 3 percnyire lakik Grassle-től.
„Mind nagyon különleges kapcsolatban vagyunk egymással”, jegyezte meg a színésznő.
Karent sokszor és sokan kérdezték, melyik a kedvenc Farm epizódja. Rajongóinak azt mondta, úgy érzi, A hit ereje című rész a második évadban áll hozzá a legközelebb. Ebben az epizódban Caroline egy életveszélyes fertőzést kap a lábán, és a Bibliához fordul vigaszként.
Mindazonáltal gyorsan hozzá is teszi, hogy a kedvenc epizódja a hetedik évadból az Oleson kontra Oleson.
„Ez az a rész, amelyikben a nők megpróbálják rávenni a férfiakat, hogy aláírjanak egy petíciót (ami arra vonatkozik, hogy a nőknek ugyanolyan joga legyen a tulajdonhoz, mint férjeiknek)”, emlékszik vissza Karen. „És aztán Caroline és az összes nő végül Mrs. Olesonhoz költözik (Nellie hotelébe), közben a férfiak magukra maradnak, így nekik kell főzni és a gyerekekre vigyázni.
Amikor Grassle először megkapta Caroline Ingalls szerepét, bevallotta: addig nem is hallott Laura Ingalls Wilderről, és még csak nem is olvasta a könyveit sem.
„Természetesen már mind elolvastam az egész sorozatot”, jelenti ki. „Elolvastam, amint megtudtam, hogy enyém a szerep. Igencsak elcsodálkoztam, vajon miért is nem jutott el addig hozzám a könyvsorozat, hiszen ezek pontosan azok a stílusú könyvek, amelyeket fiatal lányként is olvastam.
Grassle elfogultan és elérzékenyülve pillant vissza arra a nyolc évre, melyet A farm, ahol élünk sorozatban töltött el.
„Amikor most nézem végig a show-t, hihetetlen módon örülök annak, micsoda kiváló munkát végzett benne mindenki. Az egész stáb keményen dolgozott.”
Az egyetlen dolog, amit nagyon sajnál, hogy egyáltalán semmilyen tárgyi emléket nem tartott meg.

Karen Grassle ma:karen grassle

„Bárcsak meglenne a régi csizmám és a főkötőm!”, sajnálkozik. „De fogalmam sincs, vajon mi történhetett velük.”
Csizmájával és főkötőjével, vagy éppen anélkül – ő már mindig is a mi „Ingalls mamánk” marad számunkra, örök rajongók számára.

forrás: Southwest Sailor 2016. július