Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Laurát keresve...

Laurát keresve – Laura Ingalls Wilderről

Vajon ki az igazi Laura Ingalls? Ő lehet A farm, ahol élünk könyvek okos, erős, leleményes regénybeli főszereplője? Vagy talán a Melissa Gilbert által alakított filmsorozat karaktere?

S mi a helyzet a szerzővel, aki az eredeti Laura volt, azaz Laura Ingalls Wilder? Az írónő olvasóinak egyszer azt mondta: „Minden, amiről meséltem, igaz – de nem a teljes igazság”. Így homályosította el a saját maga és az általa kitalált karakter közti különbséget. Még saját szerkesztője is zavarban volt: „Az világos számomra, hogy a kézirat, amelyet átadott számomra, önéletrajzi ihletettségű… De megtenné, hogy küldene nekünk egy önéletrajzi vázlatot annak érdekében, hogy lássuk, ez az anyag mi módon illeszkedik bele saját hátterébe?”

Olvasók, tévénézők, tanulók és a nagy nyilvánosság generációi öltöztették fel saját képzeletükkel Laura Ingalls karakterét könyvekben, tévésorozatokban, dokumentumfilmekben, musicalekben, látványos külsőségekben, darabokban, cikkekben és felvételeken, melyek Laura Ingallst Amerika ikonikus alakjává, Laura Ingalls Wildert pedig irodalmi legendává tették.

carry-mary-lauraBalról jobbra: Carry, Mary és Laura Ingalls

Ki volt hát Laura Ingalls? Lehetséges vajon erre konkrét, egyértelmű választ adni?

Az alábbiakban néhány kétségbevonhatatlan tényt teszünk közzé a valós, történelmileg létező Laura személyét illetően.

1867. február 7-én született Charles és Caroline Ingalls gyermekeként. Nővérével, Mary Amaliával, Laura Elizabeth az első éveit egy Pepin megyében található farmon töltötte Wisconsinban.

Az 1860-as évek végén a család valószínűleg rövid időre átköltözött Chariton megyébe, Missouri államba, de 1870-ben már a Kansas-beli Independence városában laktak. Az eredetileg Osage indiánok lakta, ám addigra már csupán kisebbségben, rezervátumban élő indiánok területén földet foglaltak. Ahogy a föderális népszámláló akkoriban megjegyezte: „...az a vidék az Osage indiánokhoz tartozott, a telepeseknek pedig nem volt jogcímük a földre.” Caroline Celestia (Carrie) 1870. augusztus 3-án született.

A család 1871-ben visszatért Wisconsinba, majd Minnesota nyugati részére költözött. Laura szülei itt farmot vásároltak. Egy szöcskeinvázió következtében minden gabonatermésük odaveszett, ezért arra kényszerültek, hogy keletre, az Iowa állam területén fekvő Burr Oakba költözzenek. Laura öccse, Charles Frederick (Freddie) még azelőtt született meg, hogy a család keletre költözött, 1875. november 1-jén. Az Iowába utazás során a kisfiú kilenc hónaposan meghalt.

Charles és Caroline nehéz időket élt át Iowában. Kísérletük, hogy futtassanak egy hotelt, kudarcba fulladt, így aztán Charles egy malomban talált munkát. Laura húga, Grace Pearl 1877. május 23-án született meg Burr Oakban, azonban a család mégsem töltött ott sok időt. Visszatérnek Minnesotába, ahol egy évet élnek egy kisvárosban, Walnut Grove-ban.

laura - de smetLaura Ingalls Wilder - De Smetben

Egy súlyos betegséget követően 1879-ben Mary megvakult. Ugyanabban az évben Charles elfogadott egy hivatalnok-könyvelői állást a Chicago & Északnyugat Vasúttársaságnál a dakotai területen, így a család még egyszer, utoljára, nyugatra költözött. Charles 1880-ban lefoglalt egy farmot, s a város, De Smet megalapításában aktívan közreműködött. Laura Dakota területén lett nagykorú. Tanári diplomája kézhez kapását követően De Smet mellett tanított, közben egy fiatal telepes, Almanzo Wilder udvarolt neki. 1885. augusztus 25-én kötöttek házasságot, Laura ekkor 18 éves volt. Lányuk, Rose, 1886. december 5-én született.

Laura és Almanzo házasságának első kilenc évét gazdasági nehézségek és személyi veszteségek rongálták meg. Mindketten diftériások lettek, Almanzo pedig ennek következtében szélütést kapott, mely által részlegesen lebénult. Rose így ír erről: „…kilencvenéves koráig sántikált, és már nem volt olyan erős, mint lehetett volna.” Laura és Almanzo második gyermeke, egy fiú, születése után egy hónappal – 1889. nyarán – meghalt. A folyamatos évenkénti aszály, tűz és anyagi krízisek arra kényszerítették a párt, hogy keletre, Minnesotába költözzön, majd onnan délre, Floridába, onnan vissza Dél-Dakotába, végül 1894-ben Mansfieldbe (Missouri állam). Ott vásároltak egy darab földet, beültették 400 almafával, és új otthonukat Rocky Ridge (Sziklásorom) Farm-nak keresztelték el. Hátralévő életüket ott töltötték.

laura, almanzoLaura & Almanzo Wilder (1885-86 tele)

Laura 1911-ben kezdte meg írói karrierjét a The Missouri Ruralist nevű mezőgazdasági lapnál. Rose követte őt írónőként, és az 1920-as évek végére már jól ismert szerző volt. Ő bátorította édesanyját, hogy a nagyközönség számára is írjon. 1930. májusában Laura befejezte első könyvhosszúságú munkáját, melynek a Pionír lány címet adta. Ez egy életrajzi mű, amit felnőttek számára írt, melyben elsősorban a határmentén eltöltött gyermekkorára és serdülő éveire koncentrált. Rose édesanyja szerkesztőjeként dolgozott, közben segített neki a könyvet New Yorkban értékesíteni.

A kéziratot nem sikerült eladni, azonban annak rövidített változata, melyet rövidebb formában az ifjúságnak írt Laura, két New York-i gyermekkönyvszerkesztő figyelmét felkeltette. Ez a könyv lett Laura első kiadott könyve, a Kicsi ház a nagy erdőben, mely 1932-ben látott először napvilágot. Laura és Rose szerkesztői együttműködésbe fogott, s így együtt alkották meg életükben a további hét részt.

Laura 1957-ben halt meg, életének kilencvenedik évében; Rose 1968-ban, 81 évesen hunyt el. Három évvel később, 1971-ben poszthumusz publikálták az utolsó kötetet a Kicsi ház sorozatból: Az első négy év lett a címe. Eddigre Laurából már irodalmi legenda lett.

laura 70 evesenLaura Ingalls Wilder 70 évesen (a Laura Ingalls Wilder Home Association jóvoltából)

A farm, ahol élünk tévésorozatot 1974-ben indították útjára, mellyel Laura hírneve újabb rajongókat ért el. Mindez további kérdéseket vetett fel Laurával kapcsolatban. S ahogy múltak az évtizedek, a Laura személyével kapcsolatos kérdések csak még komplikáltabbá és zavaróbbakká váltak.

Mind a képzeletbeli, mind a valós Laura Ingalls hatása egyre nőtt, inspirálva olvasók és nézők generációt. Voltak, akiket a sorscsapások esetén tanúsított bátorsága, optimizmusa bűvölt el, másokat az, ahogyan a pionír család megmutatta, hogyan élheti az ember egyszerű, hűség alapú életét. Megint másokat Wilder munkáinak amerikai vadnyugat-ábrázolása ragadott meg.

Egyvalami azonban minden rajongóban megegyezik: saját személyes kötődésük Laurához. Úgy érzik, az írónő munkái személyesen hozzájuk szólnak. Hangja mintha kulturális, szociális, generációk közti különbségek gátjait szakítaná át, olvasók számára teszi lehetővé, hogy életüket saját, egyedi módon éljék meg e művek által. Hiszen, ahogyan Laura is írja: „Oly sokféleképpen lehet a dolgokat látni, és oly sokféleképpen elmondani.”