Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Melissa Sue Anderson

Mary Ingalls: - Isten világa nem félelmetes és utálatos, hanem szerető és megértő!
Asszony: - Úgy legyen, ámen!
Mary Ingalls: - A tanulás hozzátartozik az élethez.
4. évad, A tanárnő

melissa sue anderson 01

Kezdetek és karrier
Melissa 1962. szeptember 26-án született Berkeleyben (Kalifornia), szülei James és Marion Anderson. Hétéves korában nővérével, Maureennel és szüleivel Dél-Kaliforniába költöztek.
Mivel asztmája volt, táncleckéket vett Louis DePrine-től. Így emlékszik vissza ezen időszakára: „Táncos akartam lenni, ő pedig úgy érezte, inkább a színészkedés lenne jó nekem. Ezért hát vettem pár leckét, de aztán állandóan azért nyúztam édesanyámat, vigyen el egy ügynökségre. Meg is tette, abban bízva, ha bekerülök egy reklámfilmbe, majd ki tudom benne élni magam.”

Mary Ingallsként A farm, ahol élünkben
Mary Ingallsnek Melissa szerint viszonylag kevés szerepe van a Kicsi ház könyvekben. Sőt, a forgatás kezdetekor úgy érezte, alábecsülik színészi képességeit, mivel az írók (és Michael Landon) nem ismerték még őt, ezért nem kockáztatták, hogy komolyabb szerepeket írjanak neki Mary szerepében. Ez a helyzet akkor változott meg, amikor Michael Landonnak agyhártyagyulladás miatt kórházba kellett vonulnia, s emiatt nem tudták elkészíteni a közeli jeleneteket A mosómaci című epizódhoz. Landon azt mondta a szerkesztőnek: „Nézzük meg, mi lesz! Szerintem Melissa elviszi egyedül a jelenetet.” El is vitte, és ezután ennek megfelelően át is írták azt.

Mary Ingalls megvakul
A legnagyobb kihívást jelentő szerep a negyedik évadtól indult, amikor Mary megvakul. Melissa tudta, hogy a való életbeni Mary Ingalls tényleg megvakult, és ezzel kapcsolatban a lány szembe is került Michael Landonnal, de „Én mondtam neki, bízzon bennem”, nyugtatta meg őt Landon. A színésznő keményen dolgozott, hogy karaktere minél hihetőbbé váljon. „Elmentem az Ifjú Vakok Alapítványához is. A televíziózás történelmében akkor ez a sorozat volt az egyetlen, amiben az egyik főszereplő elveszti a látását, és később sem szerzi vissza.” Nyilatkozta Melissa.

Az Integetni fogok utánad című epizódban nyújtott alakításáért Melissát Emmy díjra jelölték a Drámai sorozatokban kiemelkedő főszereplőnők kategóriában. Bár ezt nem nyerte meg, ennek köszönhetően rögtön a figyelem középpontjába került.

Tanulás a Farmon
Ugyanazon a napon, amelyen az Emmyre jelölték (1978. augusztus 10.), fejezte be az általános iskolát, 15 évesen. Az egyéves képzésidejű Flintridge Sacred Heart Akadémiára csupán egy hónapot járt, mivel házitanítója egy bizonyos Mrs. Minniear volt. „Mrs. Minniear fantasztikus volt, a tökéletes kombinációja bűbájnak és fegyelemnek. Rengeteget tanultam tőle.”
Michael Landontól is sokat tanult, mivel figyelte őt a jelenetek közben. Egy nap Landon így szólt hozzá: „Ha rendező akarsz lenni, erre figyelj!” Landon értékelte természetes kíváncsiságát. „Ő nem csak egy gyönyörű és tehetséges színésznő - jelentette ki Landon –, de okos és kíváncsi is. Mire húszéves lesz, filmcsillag lesz belőle és rendezni fog.”

melissa sue anderson 02

A Farmon kívüli élet
A farm, ahol élünkön kívül Michael Landon felkérte Melissát, alakítsa az ő fiatalkori barátnőjét a The Loneliest Runner (Magyarországon nem jelent meg) című tévéfilmben. Ez a film egyébként Michael Landon életrajzi ihletésű filmje, melyet 1976-ban mutattak be, és Landon nemcsak főszereplője, de producere, forgatókönyvírója és rendezője is volt egyben.

Michael Sloan: író, producer, férj
Melissa akkor találkozott Michael Sloannel, amikor az Alfred Hitchcock bemutatja című sorozatba beválogatták. Michael a sorozat executive producere és írója volt. Később aztán több filmben és filmsorozatban is együtt dolgoztak. Sőt, Michael és Melissa hárman Michael Landonnal külön filmet is készítettek (címe: Ahol a galambok meghalnak /1990/).

Család
Melissa és Michael Sloan 1990. március 17.én házasodtak össze. Lányuk, Piper, 1991. február 15-én, fiuk, Griffin, 1996. június 14-én született. Melissa úgy döntött, idejének java részét inkább a gyerekeire, mint a színészkedésnek szánja. „Amikor gyerekeim lettek, úgy döntöttem, visszavonulok, és csak alkalmanként dolgoztam együtt barátokkal. Nem akartam azt a pillantást látni a gyerekeim arcán.” Az a pillantás Michael Landon lánya arcán volt látható, amikor a születésnapi ünnepségén az apja, ahelyett hogy ott lett volna, a rajongóival találkozott.
2010-ben Melissa kiadta emlékiratait Ahogy én látom: emlékeim a Farmról címmel.

melissa sue anderson 03

Ebben egy helyütt így ír: „Élveztem, hogy a gyermekeimmel foglalkozhattam a leginkább, hogy otthon lehetek velük reggeltől estig. Legalább annyira, mint amennyire a karrieremet, sőt, szülői szerepemet még annál is jobban. Kemény volt; ez a legnehezebb munka, ugyanakkor a legnagyobb jutalmakat is adja. Biztos vagyok benne, hogy a legjobb döntést hoztam ezzel mind a magam, mind pedig a családom számára. Mindkét gyerek nagyszerű teremtés, és büszke vagyok rá, hogy az édesanyjuk lehetek.”

melissa sue anderson 04

Azóta, hogy gyermekei felnőttek és kirepültek, Melissa új projekteken dolgozik, többek között a Gyémánthajsza (2018) című filmen is.

melissa sue anderson 05