Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Valóság, könyv, tévésorozat

Köszönhetően annak, hogy a könyvek és a filmsorozat meleg, meghitt és szeretetteljes módon ábrázolja az Ingalls családot, sokan úgy gondolunk mamára, papára, Laurára, Carrie-re, Grace-re, Almanzóra, de még Jackre, a kutyára is, mintha valahol ők is a családunk részei lennének.

Az Ingalls család

Akárhogyan is van, felvetődik a kérdés: az Ingalls család mely portréja áll a legközelebb a valósághoz? Hiszen a préri egy kissé zsúfolt. Ott van a könyvsorozat, illetve az NBC által készített televíziós sorozat is.

CHARLES PHILLIP INGALLS vagy „Papa” (1836–1902)
Charlesnak mindkét megtestesülésében állandóan viszketett a talpa. A való életben családja régóta farmerkedett, többször is költözött, miközben ő úgy nőtt fel, hogy a család állandóan a jobb lehetőségeket, a jobb megélhetést kereste. Charles ugyanezt a mintát követte saját családja esetében is, miután feleségül vette Caroline Quinert; folyton újabb és újabb jobb anyagi lehetőségek után kutatott, különösképpen a gabonatermesztés területén. Rengeteg költözés és kísérlet után, családja segítségével Charles sikeresen folyamodott és meg is kapta saját farmját, azonban egészségügyi problémák miatt rögtön ezután visszavonult a gazdálkodástól. Charles és Caroline együtt építette fel végső otthonát De Smetben, Dél-Dakotában. Laura köreiben a „Harmadik Utcai Ház”-ként vált ismertté, Charles és Caroline itt töltötte hátralévő életét.
A Kicsi Ház könyvek leegyszerűsítik és folyamatossá teszik a különböző költözéseket, kihagyva olyan részeket, amikor Charles elővételi jogot szerzett egy erdős területre Walnut Grove-ban, melyet néhány nappal később aztán el is adott. A könyvek kihagyják a család anyagi nehézségeit. Ugyancsak nem tesznek említést az adományokról, amiket a család a minnesotai kormánytól kapott a sáskajárás egyik károsultjaként, illetve a dakotai területi kormánytól hozzájárulásként Mary tandíjához.
A tévésorozatban Charles és az Ingalls család lényegesen hosszabb időt szentelt a közösség számára. Az epizódok legtöbbje szigorúan a Walnut Grove-i (Minnesota) lakosság részeként ábrázolja őket. A világ számára Michael Landon, aki nem vette magára papa híres szakállát, testesítette meg Charlest.

CAROLINE LAKE QUINER INGALLS vagy „Mama” (1839–1924)
Caroline vegyes családban nevelkedett, mivel édesapja hajótörést szenvedett a Nagy Tavaknál, édesanyja pedig újra férjhez ment. Kemény élete volt ez idő alatt, ezért Caroline kinyilvánította vágyakozását a stabilitás iránt. Hozzáment Charleshoz, és végül – miközben folyamatosan jobb életet szeretett volna biztosítani családja számára – „belefáradt már a rengeteg hurcolkodásba egyik helyről a másikra”; így jellemzi karakterét a könyv. Caroline erős pionír asszonyként eltökélten vitte véghez akaratát, hogy családját megszilárdítsa. Fontos volt számára és nagyra értékelte az oktatást, hiszen ő maga is főiskolát végzett még „otthon keleten”, közel Milwaukee-hoz, mindemellett családja számára is próbálta a legdivatosabb öltözködést és ruházatot biztosítani, amennyire képességeiből telt.
A könyvbéli Caroline a viktoriánus korabeli ideális élettől kissé távolabb lett idealizálva, mint a valós életbeli Caroline. Mama udvariasságát, a nehéz időkben tanúsított kreativitását és az oktatás fontosságát a könyvek kihangsúlyozzák, azonban a karakterében bizonyos fokú megszorításokat tett az írónő annak érdekében, hogy erősebben kihangsúlyozza a mama és papa jelleme közti kontrasztot, a családi élet és az egyszerűség világát, a szabad ég alatti, házon kívüli életet. Míg a könyvbéli mama elborzadt attól, hogy Laura esetleg segíthet a szénázásban, addig a valós életbeli Caroline magától értetődő módon saját maga járt ki a mezőre dolgozni. Amíg mama a könyvben tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy Laura az egyik De Smet-beli hotelben dolgozzon, Caroline igazából két legidősebb lányával együtt maga is dolgozott az Iowa államban található Burr Oak város Masters nevű hotelében.
A televíziós sorozatban Karen Grassle alakította Ingalls mama szerepét. Karen Caroline karakterének csöndes, nyugodt, halk szavú, mégis bizonyos időnként szenvedélyes felhangú karaktere hiányzik a könyvekből. A sorozatban Mrs. Olesonnal (Katherine MacGregor) való versengése rendszeres sajátossága volt a show-nak, különösen a korai évadokban. Karen Grassle csöndes, higgadt karaktere szavatolja azt, hogy sok tévénéző úgy érezte, valahol ők maguk is részesei az Ingalls családnak.

MARY AMELIA INGALLS (1865–1928)

mary ingalls
Mary szó szerint a család kedvenc (angolul: fair haired, azaz szőke hajú, de jelent dédelgetettet is) gyermeke volt. Legidősebb nővérként szorgalmas, igyekvő, szerette a muzsikát és a kézműveskedést. Függetlensége és jövője nagymértékben lekorlátozódott, amikor 14 évesen elvesztette szeme világát. Ez komoly kihatással volt az Ingalls családra is. Laurának kellett a helyébe lépnie, magára vállalva ezzel egy még nagyobb felelősségtudatot. A család hatalmas áldozatot hozott azzal, hogy kereseteikből félretéve és összerakva elküldhessék Maryt Iowába, a vakok kollégiumába (pénz és könyvek által nyújtott támogatás érkezett ugyanakkor a Dakota területi kormányzattól is). Ahogyan az másokkal is történt, Mary önbizalmán és magatartásán rengeteget javított ez az iskola. Miután elvégezte tanulmányait, visszatért papához és mamához, hogy velük éljen De Smetben. Papa halála után Mary továbbra is együtt maradt mamával a harmadik Utcai Házban, egészen mama haláláig. Mary ekkor Carrie-hez utazott, s hosszú ideig nála is maradt, ahol végül szélhűdést kapott és ott hunyt el Keystone-ban, Dél-Dakotában.
A könyvekben éles különbséget vehetünk észre a papa-Laura és mama-Mary páros között. Ugyanakkor bizonyos dolgok, amiket Mary megtett vagy amiket mondott, hasonlítanak Laura karakteréhez. A könyvsorozatban ezek kissé át lettek alakítva, és Laura karakteréhez lettek toldva, minden bizonnyal azért, hogy a különbséget még jobban szemléltessék.
Melissa Sue Anderson játszotta Maryt az Egyesült Államokban 1974 és 1983 között vetített sorozatban. Itt Mary vakságát késleltették, mivel attól tartottak, ez bekorlátozná a történetek változatosságát. Az az idő, amit a vakok iskolájában töltött, rendkívüli módon meg lett csonkítva, ahol is a kitalált, nem valós személlyel, Adam Kendallel összetalálkozott. Ő volt a sorozatbeli iskola egyik tanítója. Mary és Adam összeházasodik, és az iskolában tanítanak tovább. Megsínylik az iskola leégését, ahol a babájuk meghal a tűzvészben, végül pedig Adam, visszanyerve látását, ügyvédnek áll, mielőtt eltűnnek a sorozatból. A való életben Mary soha nem házasodott meg, és nem is tanított.

LAURA ELIZABETH INGALLS WILDER (1867–1957)

laura ingalls
Laura pionír volt és egyben író. Komoly részt vállalt abban, hogy a családjának birtoka lehessen, dolgozott varrónőként és tanított iskolában, mielőtt összeházasodott Almanzo James Wilderrel. Együtt tűzték ki célul, hogy saját farmot létesítenek. Néhány, kudarcokkal teli kísérletet követően új otthonra találtak Mansfieldben, Missouri államban. Képesek voltak saját maguk addig felfejleszteni farmjukat, hogy végül sikeresen gazdálkodtak több, mint 200 holdnyi területen. Laura kis karrierje ott kezdődött, amikor saját tapasztalatait, amelyet a farm fejlesztése alatt szerzett, cikkek formájában írásban is megosztotta a Missouri Ruralist folyóiratban. Lánya, Rose bátorítása, illetve saját törekvése is hozzásegítette, hogy megírja és kiadassa gyermekkora regény formájában történő visszaemlékezéseit a Kicsi Ház könyvekben. A könyvsorozat megírása, valamint a rajongók leveleire történő válaszlevelei váltak aztán később élete legnagyobb vállalkozásává.
Mind a valós életben, mind pedig a könyvekben Laura a történetek mesélője, átélője. Bizonyos eseményeket és adatokat megváltoztatott annak kedvéért, hogy a történeteket még érdekesebben tudja tálalni, illetve hogy Laurát a középpontban tartsa. Csak egy példa: Laura elmondta lányának, Rose-nak, papa soha nem vitte volna magával Laurát megmutatni neki, hogyan dolgoznak a vasúton, ugyanis az egy olyan hely volt, ahol a férfiak káromkodtak, ráadásul sem elkülönített fürdőhelyiségek, sem vécék nem voltak. A Szilva-patak partján lapjain, miközben bemutatja a vasúti munkálatokat, Laura tulajdonképpen papa és Almanzo utólagos elmondása alapján értesült csak, másodkézből. Szándékosan is kihagyott bizonyos eseményeket, valamint több valós személyből gyúrt össze egy képzeletbelit, miközben a történetek folyamát szőtte. Ennek egyik példája Nellie Oleson karaktere, aki Nellie Owens, Genevieve Masters és Stella Gilbert létező embereket magába sűrítő személye. Habár Nellie részben fikció, attól még nagyon is Laura életét képezte!
A TV-sorozat több hangsúlyt fektet papa személyére, és hozzátesz több olyan epizódot is, amelyek a város körül élő más családokkal foglalkoznak. Ennek ellenére természetesen Melissa Gilbert karaktere kulcsfontosságú maradt. Neki sokkal kalandosabb élete volt, mint a valós életbeli és a könyvbéli Laurának. A sorozatban Laurát elrabolják, elutazik a Csendes-óceán partjára, egy hóviharban csapdába esik egy elhagyatott rönkházban, úgy hiszi, valódi aranybányát fedezett fel, a tolószékben ülő Nellie-t lelöki egy dombtetőről, felmenekül egy hegy ormára, ahol közelebbi kapcsolatba kerül egy férfival, aki valószínűleg angyal, no és még sok egyéb más kalandok…

 

CAROLINE CELESTIA INGALLS SWANZEY (1870–1946)

carry ingalls
Carrie az Ingalls család azon tagja, aki a rajongók számára a leginkább megdöbbentő. Több állást is elvállalt, mielőtt elhelyezkedett a de smeti újságnál. Igazi helyét a lapnál találta meg, egy bizonyos E. L. Senn nevű személy alkalmazásában, akinek sajtóügynöksége is volt a dakotai területen. Carrie elővételi jogot igényelt, ezután jogot szerzett egy birtokra, közel Philliphez (Dél-Dakota). Egy özvegyemberrel kötött házasságot, David Swanzeyvel. Élete túlnyomó részét Keystone-ban, Dél-Dakotában töltötte, Mount Rushmore mellett.
A Kicsi Ház könyvsorozat elején Carrie baba még kis kezeivel tapsikol, és a bögréjét püföli az asztalhoz, de Szilva-patak partján már Laura új társaként tűnik föl, hiszen Mary mozgása korlátozottá válik vaksága miatt. Carrie az, aki a befagyott tavon együtt szalad át Laurával, s pillantják meg a farkasokat, ő az, akivel Laura eltéved a mocsárban, s azután meglátják Almanzót a szénarakáson, s Carrie-vel együtt indul Laura karácsonyi nadrágtartót vásárolni papának ajándékba A hosszú tél folyamán. A könyvsorozat vége felé Laura figyelme a családtól kissé jobban elfordul a munkák, baráti köre és természetesen Almanzo felé, Carrie pedig a háttérbe halványodik. Mire a könyvsorozat befejeződik, Carrie még mindig tinédzser, és mi nem is ismerjük meg őt felnőtt nőként.
A televíziós sorozatban Carrie szerepét ketten játsszák, egy ikerpár, művésznevük Lindsay és Sidney Greenbush, nevük ismerős lehet a sorozat elején a szereposztásnál, és van két Carrie centrikus epizód is: Az elveszett kislány a 3. évadban és A jótündér az 5. évadban. A tévésorozat második felében szerepe egyre inkább elhalványul.

 

GRACE PEARL INGALLS DOW (1877–1941)

grace ingalls
A valós életben Grace 10 évvel Laura után született, és még mindig nagyon kicsi, amikor Laura figyelme a családja felől egyre inkább kifelé fordul; még csak 8 éves, amikor Laura otthagyja családját, és férjhez megy. Grace elvégzi az iskolát, sőt, tanít, illetve egy helyi farmer, név szerint Nat Dow felesége lesz, és De Smet legközelebbi déli, vasút melletti városában lakik.
A könyvekben, amikor Carrie nagyobb lesz, megszületik Grace, és átveszi a legfiatalabb húg szerepét. Grace babaként szerepel a történetben. Grace-re a könyvből leginkább úgy emlékszünk, amikor a hófehér, kék szegélyű, hattyúnyakú kabátját viseli, amit mama készített neki, illetve amikor eltűnik, s végül egy tündérmesébe illő ibolyamezőn találnak rá. A könyvsorozatban nem igazán emelkedik ki személye.
Grace a tévéshow-ba is viszonylag későn érkezik, szerepét Wendi és Brenda Turnbaugh alakítja 1978 és 1982 között. Csecsemő, kisgyermek még ekkor. Az egyetlen Grace központú epizód, amelyben Caroline amiatt gyötrődik, hogy ötödik gyermeküket mennyire fiúnak várta.

 

ALMANZO JAMES WILDER VAGY „MANLY” (1857–1949)

almanzo wilder
A sikeres farmer fia, Almanzo, saját maga is sikeres farm felépítéséről álmodott. New Yorkban született, később szüleivel a délkeleten lévő Minnesotába költözött, és aztán még később a saját földjét a távoli nyugaton kereste. De Smetben összeismerkedett és feleségül vette Laurát, hogy aztán együtt kezdjenek közös céljaikért munkálkodni. Első kísérleteiket sorozatos kudarc „koronázza”. Utolsó, végső újrakezdésük Mansfieldben (Missouri) történik, ahol lassan, de biztosan egy szerényen sikeres farmot építenek föl. Almanzo történetei szintén arra motiválták Laurát, hogy írni kezdjen.
Az Almanzo, a farmerfiú könyv teljesen a fiúról szól. A 3. részben egy egészen másféle világot fedez fel az ember, mint Laura prérimeséi. Egy sikeres farmon játszódik valahol New York állam északi felén. A könyv többek között arról is nevezetes, mennyi mindenféle ételt falt be a fiú élvezettel. Laura kihagyta Almanzo legidősebb nővérét, Laurát, nehogy összezavarja ezzel az olvasót. Almanzo több részen át nem is tűnik fel újra, ám A hosszú télben a sok-sok szános utazásból végül házasság lesz, s együtt beköltöznek „kis szürke otthonukba nyugaton”, ezzel adva meg a könyvsorozat happy endjét. Sajnos e boldog vég a valós életben nem valósult meg, és az ezután következő néhány év komoly kihívást jelentett a Wilder család számára, amíg aztán sikerül letelepedniük Mansfieldben. Történt egy változtatás a könyvben Laura és Almanzo életkorának különbségére vonatkozóan. A való életben Almanzo 10 évvel idősebb, mint Laura, így egyfajta kitaláció volt az írónő részéről, hogy a könyvben Almanzo még nem elég idős ahhoz, hogy tulajdonjogot szerezzen egy ingatlanra – ám valójában már elérte a kívánt kort.
Dean Butler alakította Almanzo szerepét a tévésorozatban 1979-1984 között. Dean elmondása szerint olyan szerep volt ez számára, amelyet a lehető legkomolyabban vett, főképp amiatt, hogy a nézők úgy érezzék, Laura biztonságban van vele. Valójában az igazi korkülönbség a sorozatban sokkal élethűbb, mint a könyvekben, hiszen Dean 8 évvel idősebb Melissánál. A sorozatban Laura kezdettől fogva tudja: Manly az övé lesz, a fiú pedig, nagyon helyesen, kislányként tekintett Laurára. A folyamat, ahogyan Almanzo egyre inkább nőként kezdi látni a lányt, a sorozat egyik fő vonulatát adja. Almanzo élete és hozzátartozói – a show kedvéért – a sorozatban nagyban eltérnek a való élettől. Ennek ellenére a történet nagy része, ha lazán is, de a tényeken alapul: az olyan tragédiák, mint Laura és Almanzo fiának halála, házuk leégése, Almanzo betegsége (a tolószékes történet kivételével), oly dolgokon alapulnak, amelyek tényleg megtörténtek. Az pedig, hogy Laura és Almanzo egy hatalmas fehér házban élnek, amiben egy brit szerző is lakik, csupán Michael Landon képzeletét dicséri.

Forrás: Little House on the Prairie