Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

A farm, ahol élünk TV-sorozat indulása

Trip FriendlyAz alábbi interjúban egy pontos és nagyon érdekes beszámolót olvashat arról, hogyan született meg A farm, ahol élünk TV-sorozat. Az alábbi interjú magyar változatának elkészítéséhez és közzétételéhez a Pioneer Publishing Kiadó kapta meg az engedélyt. Amennyiben ajánlani szeretné ismerőseinek, azt kizárólag kiadónk hozzájárulásával teheti meg. Az interjú Trip Friendlyvel, Ed Friendly fiával készült. Ed Friendly volt a sorozat producere.

Édesanyám éveken át ajánlgatta édesapámnak, hogy készítsen egy olyan televíziós sorozatot, amelynek a Kicsi ház könyvek szolgáltak alapjául. Édesanyám még gyermekként olvasta a könyvsorozatot, s persze a nővéremnek és nekem is felolvasta, amikor még gyerekek voltunk. Egy napon nővérem, Brooke, mivel megfázott, nem mehetett iskolába, ezért otthon kellett maradnia. Apám ekkor észrevette, hogy Brooke éppen az egyik Kicsi ház könyvet olvassa. Azt mondta, eszébe jutott, anyánk felolvasta neki ezeket a történeteket, amikor ő még 8 vagy 10 éves lehetett (Brooke ekkor valószínűleg 16 éves volt). Brooke azt mondta apámnak, most újra szeretné olvasni mind a 8 kötetet, és megkérte őt, vegye meg neki a kilencedik részt (Az első négy év), amely éppen akkor jelent meg először. Mivel édesapám másnap egy üzleti útra készült New Yorkba, magához vette az egyik Laura Ingalls Wilder könyvet, hogy a repülőn olvassa. Persze ezt úgy tette, hogy vásárolt egy Time magazint, ami mögé elrejtette a könyvet olvasás közben. Mire a gép leszállt New Yorkban, be is fejezte a könyvet. Azonmód felhívta az ügyvédjét, hogy megtudja, a könyv jogai felhasználhatóak-e.

A könyvek jogainak tulajdonosa egy Roger Lea MacBride nevű férfi volt. Amikor édesapám felhívta őt, Roger közölte vele: már tárgyalásban van egy jelentősebb stúdióval. Majd megkérdezte, melyik könyv érdekli édesapámat. Apám azt válaszolta, nem csupán az egyik könyv érdekes számára, sokkal inkább a teljes sorozat. Tovább beszélgettek, végül édesapám meghívta Rogert, repüljön Californiába, hogy találkozzanak, Roger így első kézből értesülhetett édesapám ötleteiről. Roger el is jött. A Beverly Hills Hotelben szállt meg, ami csupán másfél saroknyira volt onnan, ahol szüleim laktak. Vasárnap reggel Roger át is sétált a házhoz (reggelire hívták meg szüleim). Késő éjszakáig beszélgettek. Apám azt mondta Rogernek, szeretne egy próbarészt (ún. pilotot) készíteni, majd ezt követően egy sorozatot, amelyet hetente adnának le. Ezután körvonalazta is, hogyan képzeli el a teljes sorozatot. Rogernek nagyon tetszett édesapám elképzelése. Ezt aztán egy megállapodás követte közöttük, amelyben apám opciót kapott a könyvek megfilmesítésének jogára.

A következő néhány hónapot apám a kilenc könyv körvonalazásával, vázlatolásával töltötte. Ezután szerződtetett egy írót, Blanche Hanalist, hogy írja meg a forgatókönyvét annak a kétórás pilotnak, amely a könyv második részén (Kicsi ház a prérin) alapul. Blanche, aki kb. hat saroknyira élt tőlük, minden reggel 7-kor vagy 7.30-kor felhívta édesapámat, hogy elmondja neki, már éppen ennyi és ennyi oldalt meg is írt (Blanche azon emberek közé tartozott, akik 4-kor kelnek, és a leghatékonyabban 4 és 7 óra között tudnak dolgozni). Blanche mindig át is hozta a lapokat, amikkel elkészült. Apámmal együtt átolvasták, majd Blanche hazament, és a változtatni valókat kijavította. Ez így folyt néhány hónapon át, míg végül boldogok és megelégedettek nem lettek az eredménnyel.

Amikor a forgatókönyv elkészült, édesapám megkereste Michael Landont, miután megnézte az egyik Bonanza epizódot (The Wish), amit Landon rendezett (és játszott is benne). Felkérte, legyen ő a rendezője a Kicsi ház a prérin (Little House on the Praire) sorozatnak. Édesapám aznap kora délután el is küldte Brooke-ot Michaelhez az elkészült forgatókönyvvel. Michael még aznap késő délután felhívta apámat, és közölte vele: beleszeretett a forgatókönyvbe, meg akarja rendezni, sőt, papa szerepét is szeretné eljátszani! Végül apám Michaellel karöltve felépítette a projektet az NBC-nél, őt jelölve ki rendezőnek és az egyik főszereplőnek, illetve apám meg is osztotta vele a szakértő produceri (Executive Producer) felelősséget is.

Legvégül édesapám és Michael elszakadtak egymástól, mivel eltérő elképzeléseik voltak a sorozattal kapcsolatban. Apám hű akart maradni a könyvekhez és az akkori, „hajdan volt” idők hangulatához, míg Michael Landon a könyveket inkább egyfajta kiugrási pontnak tekintette, amikből új történeteket és új karaktereket tudott kreálni.

Ettől függetlenül minden sorozat végén a stáblistában megmaradt ez:

An NBC Production in association with Ed Friendly. (NBC & Ed Friendly produkció).

Ed Friendly