Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Inspiráció

Inspiráció: mit tanulhatunk A farm, ahol élünkből?

„Az életet igazán megélni: élvezni minden múló pillanatát, mely ott bújik meg a bennünket körülvevő dolgokban – ez maga az élet szépsége.”
Laura Ingalls Wilder

Ha Te is olyan vagy, mint mi, akik az Ingalls családot nézik A farm, ahol élünk sorozatban, az Téged is bizonyára arra inspirál, hogy új ismeretekre tegyél szert. Habár a legtöbbünk soha nem lesz olyan telepes, mint Laura, illetve a papája és a mamája, mégis lehetőségünk van átvenni tőlük bizonyos olyan gyakorlati dolgokat, amiket ők alkalmaztak mindennapi életükben. Életre hívva pionír szellemiségüket, feltámad bennünk az egyszerű életük iránti még mélyebb megbecsülés és tisztelet.

laura gazdalkodik
Laura Ingalls Wilder

Süss-főzz az alapoktól!
Pionírként az Ingalls család a szükség adta lehetőségeik szerint sütöttek-főztek. Saját maguk készítettek el minden étket, melybe teljes szeretetüket beleadták, így nemcsak az étkezés, hanem már maga az előkészület is közelebb hozta őket egymáshoz. Közösen sütöttek, tálaltak, ettek és mosogattak. Saját maguk sütöttek kenyeret, tortákat, pitéket; begyűjtötték a friss tojást, füstöltek sonkát, rakta el befőttet, savanyúságot, illetve sok egyéb alapanyagot.

Termessz élelmiszert a kertben!
A kertészkedés tűnik a legalapvetőbb tevékenységnek az ételhez szolgáló alapanyagok megtermelésére, azonban az Ingalls család szántóföldjén más leckéket is betakaríthatunk: a család megtanult bízni, türelmet, kitartást, állhatatosságot gyakorolni, megbecsülni a kemény munkát, kitartani. A gyerekek megtanulták, hogyan neveljék fel a saját mindennapi betevőjüket, gyomláltak a kertben, elraktak télire. Megismerték az évszakok változását a kertben, papa és mama mellett segítettek nekik a jó, egészséges élelem termesztésében.

szantas

Kirándulj!
Az Ingalls család igazi kalandor volt. Felfedezték a vadont, hosszú, sokszor kihívásokkal teli utazásokat tettek, hogy új otthonra találjanak, és figyelemmel kísérték a vadvidék mindennapi változásait. Közeli harmóniában éltek a természettel és óvták azt, termőföldet törtek fel, meg tudtak élni a földből. Ugyanakkor élvezték a szabadidő adta lehetőségeket, a szabadtér adta kinti játékokat, összhangban voltak és összekapcsolódtak a természettel, a vadvilággal.

Törődj az állatokkal!
Az egész Ingalls család szerette az állatokat – különösen Laura. Imádta kutyáját, Jacket, a Kicsi ház könyvek pedig tele vannak elbűvölő történetekkel, melyek Jack iránti rajongását tanúsítják. A 3. évad 8. epizódjában Laura úgy dönt, a családjának mindenképpen szüksége van egy kecskére, név szerint Fredre. Nem lehet elfeledni, Laura mennyire szerette lovát is, Bunnyt. S bár a ló a család kis kedvence volt, ugyanakkor alapvető segítséget jelentett ahhoz, hogy egyik helyről a másikra utazhassanak. Sok olyan állatot is tartottak, amik táplálékot nyújtottak számukra (tej, vaj, tojás, hús). Manapság is sokan nevelnek saját háziállatot azért, hogy azok az alapvető élelmiszereket szolgáltassák családjuk számára.

bunny

Varrd saját magad a ruhád!
Mama a család számára megvarrt minden ruhát. Örömmel öltött össze minden egyes darabot. A fogyasztói társadalom korában élünk, s az Ingalls családnak csupán ebből az egyetlen tevékenységéből is rengeteget okulhatunk az egyszerűségre vonatkozóan. Az Ingalls család szinte teljes mértékben önmagára támaszkodott, valóban ők maguk készítettek el mindent a saját kezükkel, foltoztak ruhát, hasznosítotak újra félredobott maradékokat, mint például a foltvarráskor. Semmi nem veszett kárba!

varrj

Fogd ki a vacsorád!
A korai telepesek területfoglalásának idején az élelmiszer csak szűkösen állt rendelkezésre, így az étel megszerzésének az egyik alapvető tevékenysége a horgászat volt. Papa megtanította a lányainak, hogyan fogjanak halat, így az egész család e módon hozzá tudott járulni az élelemhez. Nagyon sok friss halat ettek, mely segített nekik abban, hogy önellátóak legyenek.

horgaszat

Főzz a nyitott tűz fölött!
Van valami otthonos és meghitt jelentőségteljessége, amikor nyitott tűzön készül el az étel. Az Ingalls család sűrűn sütött-főzött ily módon, mielőtt beszerezték maguknak a főzőkályhát. Mama bárhol el tudott készíteni tápláló ételeket, nem számított, hol vannak éppen – a nyílt préri közepén vagy a rönkházukban a nagy erdőben. Az emberek még ma is nagy kedvvel raknak tüzet, és készítik el azon az ételt, ahelyett hogy az otthon rendelkezésre álló modern eszközöket vennék igénybe. Ingallséknek nem adatott meg a központi fűtés és a forró levegő luxusa. Így a tüzet használták fel arra, hogy otthonukat fűtsék vele és azon készítsék el ételeiket.

fozes-tuzon

Teregess a szabadban!
Az Ingalls család szükségszerűen a szárítókötélen szárította meg ruháit, miután mindent sajátkezűleg kimostak. Bár ma már legtöbbünknek van szárítógépe, sokan mégis a ruhaszárító kötélen teregetnek. Ez nem csupán az elektromos áramon való spórolást jelenti, de a szabad levegő frissességét is nyújtja. Az Ingalls gyerekek mamájuknak segítettek a mosásban, és a kinti házimunkát is örömmel végezték el.

teregess

Tanulj asztaloskodni!
Charles megtanulta, hogy készítse el azt, amire szüksége van. S ha esetleg ezt nem tudta, akkor elolvasta a róla szóló könyvet, majd belevetette magát az elkészítésbe. A Karácsony a kis farmon című epizódban például megtanulta, hogyan bognárkodjon, javítson kereket, amivel extra pénzt szerzett mamának egy kályhára. De készített hintaszéket, faragott kézzel CI+CI feliratot a kályha fölé, szeretettel és törődéssel. Carrie-nek bölcsőt faragott, fejtámlát az ágyukhoz, Laurának nyerget. Valamint sok egyéb kincset.

charles

A DVD ITT rendelhető meg.