Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Katherine MacGregor

Harriet Oleson: „A gőgösség nyomában pusztulás jár, a dölyfösség jutalma pedig a bukás”
Példabeszédek 16:18 – 2. évad 1. epizód, A leggazdagabb ember

katherine macgregor

Katherine MacGregor korai évei
Katherine „Scottie” MacGregor 1925. január 12-én született Dorlee Deane McGregor néven Glendale-ben, Kalifornia államban, és Fort Collinsban (Colorado) nőtt fel. Edesanyja, Beatrice és nevelőapja Francis „Frank” Garner. „Egy coloradói kis városból jöttünk… Rang és pénz nélkül. Nevelőapám vasutas volt.” Hamar színészkedni kezdett. „Még gyerek voltam, de a show-biznisz lett célul kitűzve számomra, amint megtanultam járni. Talán ezért is szeretek ostoba, gyerekes embereket megszemélyesíteni.”
A denveri egyetemen elsőévesként (1944-ben) azonnal belépett a drámaklubba.

tablo1
tablo2

Miután a természettudományok baccalaureusaként 1947-ben elvégezte a Northwestern Universityt, New Yorkba költözött, hogy elindítsa színészi karrierjét.

katherine2katherine 4

Katherine MacGregor színházi karrierje
1949 nyarán a Gretna Színház tagja lett. Nevet változtat, Scottie MacGregor lesz belőle. Számos darabban lép fel, együtt játszik Dustin Hoffmannal is. Sok elismert előadása volt helyi színházakban is, melyek bemutatását 1966-tól meghosszabbították 1968-ig. 1968-ban aztán, a Broadway sikerek közepén, színházi karriere csúcsán úgy döntött, Hollywoodba költözik.

katherine4

Film és televízió
Scottie MacGregor New York-i filmjei és televíziós szereplései viszonylag korlátozottak. Bár csak az Egyesült Államokban vetített tévésorozatokban kapott szerepet, Hollywood úgy általában nem hozott számára átütő sikert. Tévéfilmekben, -sorozatokban kapott munkákat, ám a sorozatos titkárnői, tanítónői, nővéri szerepek elkedvetlenítették őt.

katherine1


„Komoly szembesülés volt Hollywoodba költözni. A színházban hozzá voltam szokva az érdekes, tartalmas szerepekhez. Aztán belekóstoltam a televízióba: titkárnők, tanárnők. Korábban kifinomult, csiszolt szerepeket alakítottam. A tévénél nem tudták, mihez kezdjenek velem. Egyszerűen nem tudták, mire vagyok képes.”

„Már eldöntöttem, hogy visszaköltözöm New Yorkba, amikor az ügynököm felhívott:
- Tudnál-e még találkozni valakivel délután?
Én azt mondtam: - Kivel gondolod, hogy találkoznom kellene?
- Michael Landonnal – válaszolta.
Erre én: - Hát az meg kicsoda?”

Katherine MacGregor a Farmban
Katherine találkozott Michael Landonnal, és meg is kapta Harriet Oleson szerepét. Mrs. Olesont zsémbes, házsártos, veszekedő, zsörtölődő, bigott személynek mondják, ennek ellenére Katherine MacGregor szerint „csupán egy olyan személy ő, akinek megvannak a saját érzései és véleménye a dolgokról.”
Katherine szorgalmasan iparkodott, hogy Mrs. Oleson karakterét olyanná formálja, amilyennek mi szeretjük vagy épp utáljuk. „Miután megkaptam a szerepet, kimentem, és megvettem az összes farmos könyvet. Elolvastam mind, és azt gondoltam: ezek igazán bűbájosak! Ezután nekiültem, és teleírtam nyolc oldalt azzal, hogy én hogyan kerülök bele ebbe…”
„Mrs. Olesonban keresem a humort. Eredetileg egy vagy így, vagy úgy (ez vagy fekete, vagy fehér) személyiségként festették őt le. Ezért aztán én elkezdtem mindebbe egyfajta komédiát belevinni. Szerintem a nézők számtalan esetre emlékeznek, amikor Mrs. Oleson a fenekére huppan.”
A második évadra Katherine már úgy érezte, adhat tanácsokat is karaktere megformálásához.
„Valamikor a második évad körül az Ingalls családdal kempingeztünk. Átkeltünk egy patakon, és a forgatókönyv szerint a kamerának a férjemet kellett mutatnia, miközben én kelek át a patakon. Ekkor egy sikolynak, majd egy csobbanásnak kell hallatszódnia. Én azt javasoltam a rendezőnek, hogy ennél a jelenetnél a kamera inkább engem mutasson. Átugrottam a patakon, kétlábbal érkezve a túloldalra, aztán elvesztettem az egyensúlyomat, és beleestem a vízbe. Vicces volt, és ezután levelek tömkelegét kaptam. Tetszett a komisz és zsémbes szerep, de szeretem azokat az alkalmakat is, amikor a mérleg nyelve Mrs. Oleson felé billen.”


Adódtak olyan epizódok is, amelyekben úgy tűnt, Harriet karaktere megtörik, és Katherine tehetségének mélysége feltárulhatott, mint például A járvány című részben, ahol attól fél, hogy Nels belehal a lépfenébe.

Katherine 148 epizódban lehelt életet Harriet Olesonba.
„Amikor az ügynököm felhívott, és azt mondta, törölték a produkciót, úgy éreztem magam, mint egy leeresztett lufi. És miután véget ért a sorozat, akkor éreztem csak, mennyire fáradt vagyok. Nem is igen akartam ezután már dolgozni.”

Házasságok
Katherine MacGregornak két rövid életű házassága volt, egyik a keleti, másik a nyugati parton. Karrierjük elején ő és egy akkor híres színész, Bert Remsen, a keleti parton kötöttek házasságot 1949-ben, majd 1950-ben el is váltak.
bert remsen
Miután Los Angelesbe költözött, összeismerkedett Edward Kaye-Martinnal, aki színész-rendező volt, valamint a Los Angelesi Színház, Film és Televízió színészeti programjának vezetője 1968-1974 között. 1969 augusztusában házasodtak össze, 1970 októberében el is váltak.

edward kaye-martin
Amikor megkérdezték őt, kíván-e újra megházasodni, Katherine így felelt: „Nem akarok még egyszer belekeveredni egy ilyen dologba. Az két házasságom kész csapás volt. Gyermetegen viselkedtem, bár már 28 éves voltam, és a másodikba is túl könnyen lettem belecsábítva. Az a férfi azt mondta nekem, én vagyok a legfantasztikusabb színésznő, akit valaha ismert. De ugyanezt hízelegte mindenhol máshol is! Szóval, soha többet!”

Napjaink
Színészettől való visszavonulása után Katherine a hite, a hindu vallás felé fordult, és amikor a Farm utolsó epizódját (Végső Búcsú, 1984) vették fel, ő már zarándokúton járt Indiában. Megalapította az Apró Hollywoodi Védánta Színjátszók gyermekszínházát. „Ott dolgoztam, írtam a darabokat, rendeztem azokat, terveztem a díszleteket. Nagyon jó volt. Kreatívnak éreztem magam.”

katherine 6
Katherine MacGregor 2018. november 14-én távozott el, 93 évesen. Kaliforniában, Woodland Hillsben élt a Mozgókép és Televíziós Alapítvány otthonában. Richard Bull, aki farmos férjét, Nels Olesont alakította, szintén ott élt feleségével, Barbara Collentine-nel. Amikor Richard 2014-ben meghalt, Katherine és Barbara együtt vacsoráztak, és mindnyájan egyetértettek abban, hogy „…mindketten nagyszerű férjet veszítettünk el...”

katherine7