Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Laura Ingalls Wilder rendíthetetlen hűsége Amerika iránt

William Anderson írása

1931-ben egy Missouri farmon élő földműves asszony ceruzával a kezében egy vonalazott papír mellé ült, hogy megírja élete történetét. Laura Ingalls Wildernek hívták, aki a környéken híres volt gyömbéres mézeskalácsáról és vendégszeretetéről. Amikor a Kicsi ház a nagy erdőben (1. kötet) első kiadásakor az akkor már 65 éves Laura azonnal népszerűvé vált iskolákban, könyvtárakban és otthonokban. Ma is az.
Manapság Laura hírnevét össze sem lehet hasonlítani más amerikai szerzőkével. A kilenc Kicsi ház könyv, a krónikákba feljegyzett életút Amerika hátországában most is hat. Az Ingalls család kalandjai, a vadnyugat felé történő vándorlásai az 1870-es ’80-as években, mindörökké elvarázsolják és tanítják az olvasókat.

Laura Ingalls Wilder

Laurának van miről mesélnie. „Megértettem, hogy életemmel az amerikai történelem egy korszakát képviselem.” – emlékezik vissza. Valóban. Fedett ekhós szekéren történő utazásai élményekben gazdag emlékeket szolgáltattak számára: városok alapítása, családi farmok építése a határvidéken. Nélkülözések, nehézségek, a termés tönkremenetele, tűzvészek, betegségek, az időjárástól függő és szűkös élelmiszerkészletek. De a Wilder család megedződött a küzdelmek során, összetartása, kitartása egységben tartotta őket. A családi biztonság mindvégig rendíthetetlen maradt.
„Azt szerettem volna, ha a ma gyermekei megértik, miből lett Amerika.” – mesélte 1937-ben hallgatóságának. – „Úgy láttam, saját gyerekkorom sokkal gazdagabban telt el, mint a mai gyermekeké. A gyerekek pedig még több történetet akartak hallani.” Wilder kiadója, a Harper Collins sürgetésére 76 évesen befejezte a sorozatot. A családregény 1885-ben ér véget, amikor feleségül veszi őt Almanzo Wilder, akinek történetét az Almanzo, a farmerfiúban (3. kötet) írta meg.
A Wilder házaspár 1894-ben egyetlen gyermekükkel, Rose-zal a Rocky Ridge Farmon telepedett le Mansfieldben (Missouri-állam). Itt újból kénytelenek felvenni a harcot a természet erőivel szemben, farmot alapítanak, és felépítik új otthonukat. Almanzo és Laura büszke volt erkölcsi életükre. „Jó és kellemes életünk volt.” – vallotta Laura. – „Amit mi megvalósítottunk, azt minden segítség nélkül, a saját két kezünkkel vittük véghez.” Kicsi ház könyveit mindvégig átitatja az ember önmaga iránti felelőssége, kötelezettségei és a kemény munka, amit ő „az otthon erényé”-nek hív.

Laura és Almanzó

Laura Ingalls Wilder életútja gyermekek generációjára hatott. Tanárok olvassák fel hangosan osztálytermekben, ezáltal bővítve a tanulási tevékenységet. Élete során – 1957-ben hunyt el 90 évesen – rajongók ezreitől kapott leveleket. Mindre válaszolt precíz kézírással. Az olvasók üzenetei a szívét melengették. „Képes lennék ezerszer elolvasni a könyveit…” – így kezdődik az egyik levél. Egy másik gyerek levele szerint: „A története segített megértenem, milyen volt az élet sok évvel ezelőtt.” Egy tanár szerint: „A gyermek, akit Ön Laurának hív, mintha a legédesebb barátom lenne.” Egy apa így ír: A Kicsi ház a nagy erdőben járult hozzá ahhoz, hogy a családunknak egy álom rönkháza legyen.”
Wilder zseniális mesélőképességéhez hozzájárult a pionír telepes ember zseniális találékonysága. Laura Ingalls WilderKönyvében elmagyarázza, hogyan épül egy rönkház, hogyan neveltek lovakat, hogyan ültetnek és gyűjtenek be növényeket, vadászat, halászat kerül leírásra, és hogyan alapítanak a határmenti, vad, távoli területeken otthont. A Hosszú télben (6. kötet) arról ír, hogyan lehet összesodort szénából tüzelőanyagot és őrölt búzából kenyeret készíteni. A Kicsi ház a prérin (2. kötet) arról ír, hogyan kell kutat ásni, ajtót készíteni, az érintetlen prériföldet felszántani, csordát terelni.

A huszonegyedik század ifjúságára már csak az ilyen magyarázatok maradtak. Otthoni oktatásban részesülők a Kicsi ház könyveket beépítették a tananyagukba. Olvasók tesznek utazásokat a könyv lapjain játszódó helyszínekre: Wisconsin, Minnesota, Kansas, Dél-Dakota, Iowa és New York-államok. A Wilder család otthona Mansfieldben mindennek az epicentruma; a család tulajdonában található tárgyak legtöbbje itt található.
Vajon Laura Ingalls Wilder meglepődne, ha tudna töretlen népszerűségéről? Valószínűleg nem. Megrendíthetetlen volt a hűsége Amerika iránt. Fiatal olvasói számára egyik üzenetében így fogalmaz: „Ameddig Amerika szabad ország marad, ők lesznek azok, akik az országunkat egyre csodálatosabbá teszik majd”.