Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Caroline Ingalls 10 tanítása

Ha a bölcsesség útját keresed,
Öt dolgot alaposan fontolj meg:
Kinek beszélsz,
Kiről beszélsz,
S azt hogyan, mikor s hol teszed.
Szerető anyád:
C. L. Ingalls
De Smet, 1881. november 15.

caroline_10_tan_1

Caroline Quiner Ingalls, öt gyermek szerető édesanyja, rengeteget tanított nekünk az anyai gondoskodásról, a háziasszonyi teendőkről, illetve magáról az életről. Egyszerű, szerény, erkölcsös, gyengéd, érzékeny, türelmes, bátor és könyörületet tanúsító nő volt. Ugyanakkor csodálatos tanító, nagyszerű szakács, keményen dolgozó pionír asszony is. Telve állhatatossággal, elszántsággal és hűséggel, gondoskodó, szerető feleség, mama.
Laura Ingalls Wilder a könyveiben anyja, Caroline Ingalls tökéletes esszenciáját, lényegét örökítette meg.
Az évek folyamán Caroline oly sok anyának adott inspirációt. Bátorító szavai által ő maga inspirálta másokban a jót, no és persze azáltal, ahogyan saját maga élte az életét. A farm, ahol élünk könyvsorozatban és a tévésorozatban mama mindig megtalálta a módját, hogyan tanítson az élet értékeiről.

1. Hűséges élet
Mama mindennap megélte hűségét, melyet az erő szilárd pilléreként használt fel. Amikor Charles Ingalls útra kelt családjával egy jobb élet reményében, mama szembenéz félelmeivel, és Istenbe veti bizodalmát annak ellenére, hogy inkább a kicsi házban akarna maradni a nagy erdőben a családja mellett. Ezt a hűséget is kitartást láthatjuk A hit ereje című epizódban is.

2. Türelmes szív
Mama nagyszerű Anya volt, és ezt megtanította gyermekeinek is. Még amikor szembesülnie kellett Mrs. Oleson haragjával, vagy amikor felzaklatta valami igazságtalanság, nyugodt és higgadt tudott maradni. A Vidéki lányok című epizódban láthatjuk, amikor mama Mrs. Olesonnak tojást ad el, aki viszont a szokásosnál 4 centtel kevesebbet akar értük fizetni. Mama határozott, de kedves, és válaszaiban türelmet gyakorol.

3. Kemény munka és oktatás
Mama keményen dolgozó ember volt, és ezt a munkamorált belecsepegtette gyermekeibe is. A pionírok napi házimunkáját a mai modern és kényelmes eszközök, például áram és folyóvíz nélkül végezte el napi szintén. Ha a ruha viseltessé vált, a darabjait felhasználva gyönyörű ágytakarókat készített belőlük. Mama tehenet fejt, vajat köpült, ültetett és gondozta a kertet, a búzából lisztet őrölt.

Mama úgy nevelte lányait, hogy megbecsüljék az oktatás fontosságát. Mielőtt férjhez ment, Caroline képesített tanító volt. Örült a lehetőségnek, hogy lányait iskolába küldheti, amikor a városba költöztek a Vidéki lányok epizódban. Mama azt akarta, hogy oktatásban részesüljenek és kulturáltak legyenek, annak ellenére, hogy milyen nehéz időkben éltek, ráadásul a határ mentén. A tanítás eme örökségét adta át második lányának, Laurának is.

caroline_10_tan_2

4. Pozitív önkép tanítása
Mama úgy nevelte lányait, hogy megjelenésükre figyeljenek, tiszták, ápoltak legyenek, semmiképp nem büszkék vagy hiúk. A Szilva-patak partján, amikor mama hiúság süteményt süt egy partira, lányainak egyúttal el is magyarázza, hogy ezek a sütemények mind annyira „felfuvalkodottak”, mint egy hiú ember, belül pedig üresek, és nincs bennük más, mint csupán forró levegő. Gyönyörű vizuális leckét adott ezzel kislányainak, kultúránk számára azonban erre égető szükség van. Tanítói szellemiségét a Mama tanít című epizódban is viszontláthatjuk.

caroline_10_tan_3

5. Bölcs szavak
Mamának mindig volt valami bölcs szava, melyet másokkal meg is osztott maga körül. Ha a lányai vagy papa aggódott vagy túl sokat tépelődött valamin, egyszerűen csak ezt mondta: „Nem tud az ember átkelni a hídon, amíg nem ér oda”. „Minél kevesebbet beszél róla az ember, annál jobb.” - ez volt mama másik fontos mondása. Mama szintén fontos kis tanácsa ez volt: „A földi élet igazi csatatér. Ha az egyik dologgal nem küzdünk, hát ott van helyette két másik. Ez mindig így volt, és mindig is így lesz. Minél előbb döbbensz rá erre, annál kevésbé zavar, és annál inkább hálás leszel a jó dolgokért.” Mama végtelen bölcsessége mindennél többet mond.

6. Nyugalom a legnagyobb bajban is
Még amikor a család egy hóviharral is kénytelen volt szembenézni az 1. évad 22. részében, vagy egy tornádóval, vagy akár más szívfacsaró körülményekkel, mama akkor is a csöndes erőt képviselte. A család még jobban összetartott a legnehezebb időkben, és ilyenkor mama volt a ragasztó, amely összetartotta a családot. A hosszú télben az Ingalls család hét hónapnyi kemény, fagyos, zord telet kénytelen átélni, amikor is úgy kellett helyt állniuk, hogy nem volt fájuk, petróleumuk, sem szenük, amivel fűthettek volna, ugyanakkor élelmiszerkészletük is csupán a legkevesebb. Mama ez idő alatt is mindvégig vidám, nyugodt és higgadt maradt, a családot pedig abból látta el étellel és úgy főzött, amijük volt, miközben bátorságot öntött beléjük.

7. Vendégszerető otthon
Mama nagyon sok ember előtt nyitotta meg otthonukat, akikhez mindig volt jó szava, egy meleg étel, és a beszélgetés öröme a pattogó tűz melletti asztal körül. Bár pénzük alig volt, mégis minden ünnepből kihozták a legtöbbet, és szem előtt tartották az együtt töltött idő jelentőségét egymással és barátaikkal.

caroline_10_tan_4

8. Szerető feleség és anya
Mama szenvedélyesen szerette férjét és gyermekeit. Lépéseket tett azért, hogy kimutassa, mennyire csodálja őket. Együtt nevetett, együtt táncolt és együtt olvasott velük. Rászánta az időt, és rongyokból babát készített lányainak, illetve csodálatos ágytakarókat, hogy melegen tartsa őket. Mamának köszönhetően az Ingalls család otthona maga volt az egység, szeretet és tanulás helye.

9. Félig teli pohár
Mama mindig a jót kereste másokban, még akkor is, ha azt nehéz volt megtalálni. Amikor Mrs. Oleson felmérgesítette őt, betartotta a szavát, és a saját gyermekeivel is éppúgy bánt, mint ahogyan Nellie-vel és Willie-vel. A Karácsony Plum Creeken című epizódban mama ezt mondja Laurának: „Ne mondd, hogy »gyűlölöm«, még ha úgy is gondolod, hogy »gyűlölöd«! Biztos vagyok benne, hogy Nellie-nek is megvannak a jó oldalai.”

10. Hálás az áldásokért
Mama úgy nevelte fel lányait, hogy azok hálásak legyenek az élet egyszerű örömeinek, mint például az eső hangja, egy kosárnyi frissen szedett tojás a tyúkólból, egy csokor vadvirág a kertből és egy boldog otthon. Hálás volt az áldásokért, és az életét mély megelégedéssel élte. Amikor A Szilva-patak partján egy kicsinyke földbe vájt kunyhóba költöztek, mama a pozitív oldalát nézte a dolognak; optimista volt, és értékelte, hogy saját otthonuk lehet. Laura visszaemlékszik mama szavaira: Bár kicsi, de tiszta és kellemes.

caroline_10_tan_5

forrás: Little House on the Prairie