Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Melissa Gilbert

„Számomra A farm, ahol élünk az otthont jelenti, a szó legigazabb értelmében.”
Melissa Gilbert

melissa gilbert

Melissa Gilbert korai évei
Melissa Ellen Gilbert 1964. május 8-án született Los Angelesben, Kalifornia államban. Szülei – a színésznő és táncos nő Barbara Crane és férje, a komikus Paul Gilbert – örökbe fogadták.

Barbara Craine és Paul Gilbert, Melissa szülei

A szülők később újra örökbe fogadtak egy gyermeket, Jonathant, aki a sorozatban Willie Olesont, Nellie Oleson öccsét alakította.

Melissa Gilbert korai színészkarrierje
Habár Melissa nevét legtöbbünk A farm, ahol élünk sorozat főszereplőjeként ismerjük, ő mindig azt mondta magáról, hogy szereplésre született. Egyik legkorábbi emléke, amikor két és fél éves volt, és apja egyik stand-up fellépését mondja vele együtt, miközben apja a színpadon áll.

Paul Gilbert és Melissa

Első munkája babaruha modellkedés volt, ekkor két éves. Első televíziós fellépései reklámfilmekben indultak, köztük a kedvence az Alpo kutyaeledeles volt. Érdekes módon ebben a reklámban Lorne Greene-nel szerepelt együtt, aki a Bonanza című sorozatban Michael Landon apját alakította.

Ezután egy Gunsmoke című tévésorozat egyik epizódjában tűnt fel, 1972-ben, melyben egy pionír család kislányát játszotta.

gunsmoke

A következő tévés fellépése egy orvosi drámában történt, a címe Emergency volt.

emergency

És ekkor jött a lehetőség, amely egész életét megváltoztatta...

A farm, ahol élünk
Melissa Gilbert egyike volt azon lányoknak, akik Laura Ingalls szerepére jelentkeztek. Ám Ed Friendly és Michael Landon szerint Melissa messze a legjobb jelölt volt. Ők azonnal tudták, hogy „ő az”!

„A Paramount Stúdiók egyik szobájában olvastam fel neki. Emlékszem, azon gondolkodtam: »Ó, istenem, milyen jóképű!« Valahogy másmilyen energia sugárzott belőle, mint az átlagemberekből. Magasabb watton égett. Sok sztár között forogtam, de Michael más volt, szinte tapintható, anélkül, hogy ő megszólalt vagy tett volna valamit. Egyfajta energia volt ez, a karizma és a magabiztosság keveréke.” – Melissa Gilbert

A pilot részt 1973-ban mutatták be, és óriási sikere lett. A teljes 9 évadon és még néhány extra epizódon át, Melissa Gilbert Laura Ingalls rajongóinak szívét melegítette át. A teljes 204 részből 190-ben szerepelt. Hihetetlen dolog belegondolni is, milyen fiatal volt még Melissa, amikor a show elkezdődött, és közel húszéves volt már, amikor a sorozat forgatása 1984-ben véget ért.

Sok színész és színésznő hatással volt Melissára, akik még segítették a stílusát csiszolni. Visszaemlékszik Karen Grassle-re, ahogy csodálattal figyelte őt, ahogy Karen a bemelegítő rutinját végzi forgatás előtt. Victor French (Mr. Edwards) szintén nagy kedvence volt, aki két forgatás között gyakran szórakoztatta a gyerekeket. Scottie MacGregortól, aki Mrs. Olesont alakította, szintén rengeteget tanult Melissa szakmailag.

Sokan nem tudják, hogy Melissa Gilbert és Alison Arngrim között azonnal komoly barátság szövődött, annak ellenére, hogy Alison Nellie Olesont játszotta, így szerepük szerint a két karakter között bizony igencsak viharos volt a viszony.

A farm, ahol élünk igazából soha nem ért véget, hiszen mindnyájunk szívében ott él, akik átéltük, akár nekünk, akik a show-ban dolgoztunk, akár azt a televízióban nézőknek. Egyszerűen nem tudok különbséget tenni aközött, hol végződik Kisbogár, és hol kezdődik Melissa. Ez egy igazi áldás számomra. Megadatott számomra a lehetőség, hogy megélhessem minden kicsi lány vágyát – beleértve a sajátomat is. És mindezt úgy tehettem meg, hogy közben mindvégig ott volt körülöttem az én Farmos Családom ölelő karja.” – Melissa Gilbert

A Farm után
Már majdnem véget ért a sorozat, amikor Melissa szerepet kapott más filmekben is, így az Anna Frank naplója című, 1980-ban forgatott filmben is. Miután A farm, ahol élünk 1984-ben véget ért, Melissa karrierje folytatódott a televíziónál.
1985-ben a hollywoodi hírességek sétányán kapott egy csillagot annak elismeréséül, hogy milyen sokkal járult hozzá a televíziós iparághoz. Egyike a legfiatalabb színésznőknek, akik csillagot kaptak.

hollywood hall of fame

2001-ben Melissát a Filmszínészek Egyesületének elnökévé választották, melyet 2005-ig ő elnökölt. 2008-ban a filmről átnyergelt a színpadra, és Caroline Ingallst alakította A farm, ahol élünk musical színpadi változatában. Nem is játszhatta volna más jobban mamát, mint az, aki 11 évet játszotta a kislányt! Néhány évvel később, 2012-ben fellépett a Dancing with the Starsban.

dancing with the stars

1988-ban férjhez ment Bo Brinkmanhez, 1989-ben pedig Dakotában megszülte kisfiát.

bo brinkman

1992-ben elváltak. 1995-ben házasságot kötött Bruce Boxleitnerrel, akinek két gyermeke nevelőanyja lett. Közös gyermekük Michael Garrett Boxleitner, aki keresztnevét Michael Landon után kapta. Bruce és Melissa 2011-ig éltek együtt házasságban.

garrett boxleitner

Bruce-szal kötött házassága alatt szembesült Melissa azzal, hogy komoly függőségbe került az alkohollal. Egy terapeutához járt, illetve anonim alkoholista nők klubjába, így küzdve át magát a gyógyuláshoz. Megtanulta – ahogy Laura Ingalls is írta – újra értékelni az „édes, egyszerű dolgokat…”

garrett boxleitner

Miután leköszönt az egyesület elnöki posztjáról, a Gyermekek Menedékháza & Palliatív Gondozása Egyesület elnökének szavazták meg, hogy a súlyosan beteg gyermekek fájdalomcsillapításával és egészségügyi ellátása közti szakadásokat kezébe vegye. Segítségével 2009-ben Kaliforniában elfogadták az úgynevezett Nick Snow törvényt.

Melissa Gilbert 2013-ban férjhez ment Timothy Busfieldhez, az amerikai színész-rendezőhöz.

timothy busfield

Majd elindult a michigani képviselői választásokon, ám röviddel ezután egészségügyi problémák miatt kénytelen volt visszalépni. Vajon ki tudja, mit hoz a jövő egy ilyen tehetséges és céltudatos nő számára…?

2020. júliusában Melissával interjú készült Mo Roccával (CBS News).

mo rocca


„Ez a Mi kicsi házunk a Catskillsen, azt hiszem, nevezhetnénk így” – mondja Melissa, miközben megmutatja kertjét.  – „Számomra az a legizgalmasabb, hogy semmi sem halt meg”.
„Miért nézik most az emberek a sorozatot?” - kérdezi Rocca.
„Ó, istenem, hát, ami a világban jelenleg zajlik, azt hiszem, amit én az emberektől hallok, az az, hogy A farm, ahol élünk arra emlékezteti őket, mennyivel egyszerűbbek voltak számunkra a dolgok, akár 45 évvel ezelőtt.”

Melissa sok nő számára fontos példakép a kemény munkája és kitartása, személyes útja, illetve a szórakoztatóiparban elért eredményei és hozzájárulásai miatt.

Forrás: Little House on the Prairie