Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Richard Bull

„Tudod, egy állat is olyan, akár az ember: azzal akar lenni, aki szereti őt”
Nels Oleson beszélget Laurával a verandájuk előtt (3. évad, 2. rész: Paci)

Richard Bull

Richard Bull korai évei
Richard Bull 1924. június 26-án született Zionban (Illinois állam), mintegy 80 kilométerre Chicagótól. Családja később Chicagóba költözött, és ez igen jó hatással volt Richardra, mivel „...filmbolond voltam. Kezdetben heti egy filmet nézhettem meg, de miután Chacagóba költöztünk, már hetente két-háromszor is eljártam a moziba. Nem bírtam betelnie vele.”
Richard egy véletlen folytán szeretett bele a színészkedésbe. „Soha nem gondoltam komolyan, hogy színész legyek. A középiskola végzőseként úgy döntöttem, zenét fogok továbbtanulni, de egy barátom felvetette, mi lenne, ha a Goodman Színiiskolába mennénk inkább. Két hét múlva ez a barátom kiesett, én viszont ottragadtam.” Tanulmányait három évre megszakította, mivel rádiósként szolgált a hadsereg légihadtesténél, s miután 1946-ban leszerelt, folytatta tanulmányait a Goodmannél.
1948 januárjában, a Goodmannél találkozott élete szerelmével, Barbara Collentine-nel, egy tehetséges színésznővel, és el is jegyezték egymást. A következő 66 év során gyakran tűntek fel együtt a színpadon, illetve időnként a képernyőn is, Richard 2014-ben bekövetkezett haláláig. 1948 nyarán már együtt játszottak Bella Itkin nyári színházában. Itt alakította például Petruchiót Shakespeare Makrancos Hölgyében. A pár három évet dolgozott Chicagóban, majd hét évet New York színházi életében, végül úgy döntöttek, karrierjük szempontjából a legjobb, ha Los Angelesbe költöznek.

Korai évek Los Angelesben
Költözésük után Richard és Barbara Los Angelesben sűrűn léptek fel a színházban, gyakran két-három színpadi produkcióban is évadonként, néha külön is, de legfőképpen együtt. Ahogy Richard filmes és televíziós elköteleződései egyre nagyobb figyelmet követeltek tőle, így egyre kevesebb időt tudott szánni a színházra, ám ő soha nem veszítette el szerelmét a színpad iránt. Úgy hitte, „a színház tartja életben a színészt”.
Színészi karrierje során Richard 32 filmben és tévéfilmben tűnt fel, mint például A sátán férge (1965), az Egy amerikai feleség titkos élete (1968), Lopakodó hold (1968), Az Androméda törzs (1971), Fennsíkok csavargója (1973). Ezenkívül összesen 86 televíziós sorozatban szerepelt, mint például a Mission: impossible (1966), San Francisco utcáin (1972-1977), és természetesen A farm, ahol élünk.

Richard Bull Mission


Richard televíziós karrierje 1965-ben indult, amikor az Utazás a tenger mélyére (Voyage to the Bottom of the Sea) sorozat 27 epizódjában kapott szerepet. Richard útját először keresztezte Michal Landonnal a Bonanza című sorozatban, ahol is egy állattenyésztőt alakított egy ádáz területi háborúban. Valószínűleg ez a kapcsolódás Michaellel segítette őt abban, hogy bekerüljön a Farmba.

Richard Bull Bonanza

Nels Olesonként A farm, ahol élünkben
Ha Ön tárgyaláson lenne, bizonyára Nelset szeretné megtenni bírájává. Az ő józan esze és érzéke a korrektség iránt az a ragasztó, amely az Oleson családot összetartotta. Amikor lehetséges volt, igyekezett mindig elkerülni a konfliktust Harriettel, domináns feleségével, de amikor kellett, átvette tőle a gyeplőt, hogy lecsendesítse a háborgó vizet valakivel, akit Mrs. Oleson megsértett, mindezt határozottan és elegánsan.
Szereti lányát, Nellie-t és fiát, Willie-t, de ha a szükség úgy hozza, hogy rászorulnak a fegyelmezésre, nem fél kitérni előle, bármily fájdalmas is számára a végrehajtása.
Ahogyan Richard egyszer megjegyezte, „…néha sajnálom Nels Olesont. Én magam bizonyos dolgokra képtelen lennék, amikre ő igen”. Mi nézők is sokszor őszintén sajnáljuk a színészt, amikor Nels Oleson szerepét alakítja.

Nels Slamming Door

Richardnak nagyon tetszett a Farmban való szereplés: „...ez a sorozat különösen kedves. Állandó munkát jelent nekem színészként, a csapattal pedig öröm együtt dolgozni.” Leginkább a Michael Landonnal történő munkát tartotta nagyra. „Mint rendező és producer Michael tudja, mit akar, és el is éri azt. Színészként tudott adni színésztársainak, rendezőként pedig megérti más színészek problémáit, hiszen ő maga is az."
Michael Landon pontosan tudta, mit várt Nels Oleson karakterétől: „Amikor nekifogtunk a sorozatnak, Michael Landon azt mondta nekem, nem szeretné Olesont valami ostoba karakternek beállítani, és engem sem. Ő egy olyan ember, aki ugyanolyan normálisan viselkedik másokkal, amikor velük van. Csak épp amikor Mrs. Oleson körülötte sertepertél, már nem tud olyan jól tevékenykedni."
Richard őszintén átérezte, milyen értékeket szeretne a Farm kifejezni, és hogy a sorozat nézői mitől érzik jól magukat. „A sorozatot olyan bírálatok érték, hogy az »túl jó«, de én úgy gondolom, a benne lévő idealizmus egy kiváló ellenszer arra, hogyan kellene élni az életünket.”

Élet A farm, ahol élünk után
Miután a sorozat véget ért, Richard folytatta színészi karrierjét más sorozatokban. Később újra együtt dolgozott Michael Landonnal és Victor French-csel a Highway to Heaven (Út a mennyországba) néhány epizódjában. A 2000-ben készült A Day in a Life című filmben ismét együtt szerepel Barbarával, amely öt nyugdíjas életéről szól, hogyan birkóznak meg a nyugalomba vonulással és előrehaladott korukkal.
Ezután Richard és Barbara visszaköltözött Chicagóba. Richard tovább színészkedett. Néhány, Chicagóban eltöltött év után 2012-ben visszaköltöztek Kaliforniába, a Mozgókép és Televíziós Alapítvány otthonába, ahol szintén ott lakott Katherine MacGregor is.
Richard Bull tüdőgyulladás következtében hunyt el 2014. február 3-án.

with AA

Alison Arngim így búcsúzott tőle a Variete Magazine-ban: „Ma elvesztettük tévés papámat, a csodálatos Richard Bullt. A való életben ő éppoly kedves, intelligens, figyelmes, előzékeny és gondolkodó ember volt, mint amilyet az ember Nels Olesontól is elvárna. Rendkívül hálás vagyok, hogy oly sok időt tölthettem el vele és feleségével, Bobbie-val az utolsó évben. Valóban meg vagyok hatva a Richard Bull felé áramló túláradó – és a világ minden részéről jövő – szeretettől."