Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás

Történelmi idővonal

A farm, ahol élünk történelmi idővonala

Az alábbiakban közöljük azokat a fontos dátumokat, amelyek Laura Ingalls Wilder életével és örökségével állnak kapcsolatban, illetve olyan fontos és közismert eseményeket, amelyek az adott időponthoz, időszakhoz kapcsolódnak. Ez utóbbiak segítenek az idővonalban történő tájékozódásban, azaz hogy valahová kötni tudjunk bizonyos dátumokat.
Érdekességképpen tettünk bele magyar és egyéb vonatkozású eseményeket is.

1. időszakasz: 1836-1864 Charles, Caroline és Almanzo születése

1836. január 10.: Cubában (New York állam) megszületik Charles Phillip Ingalls. Szülei: Lansford Whiting Ingalls és Laura Louise Ingalls.

1836: Irinyi János szabadalmaztatja a zajtalan és robbanásmentes gyufát.
morze-irinyi

1839. december 12.: Brookfield Townshipban (Wisconsin) megszületik Caroline Lake Quiner. Szülei: Henry Newton Quiner és Charlotte Quiner.

1857. február 13.: Egy Malone (New York állam) melletti farmon megszületik Almanzo James Wilder, szülei James and Angeline Day Wilder

1860. február 1.: Charles Ingalls feleségül veszi Caroline Quinert Concordban (Wisconsin állam).
charles-caroline

1861. április 4.: A Sumter-erőd ostroma. Ez volt az amerikai polgárháború első fegyveres ütközete.
sumter

1862. augusztus 17.: Minnesotában négy Dakota indián meggyilkol öt telepes férfit, melynek hatására egy hat hétig tartó konfliktus alakul ki. Ennek hatására kb. 5-600 fehér telepes és katona hal meg. Ennek megtorlásaként 1863. december 26-án 38 indiánt felakasztottak, mely Amerika történelmének legnagyobb nyilvános kivégzése volt.
chief

1863: Charles és Caroline letelepszik egy Pepin (Wisconsin állam) melletti farmon.
Jókai Mór megalapítja a Hon című folyóiratot.
hon

2. időszakasz: az Ingalls gyerekek születése és növekedése

1865. január 10.: megszületik Mary Amelia Ingalls a kicsi házban a nagy erdőben, Pepinben.

1865:Megjelenik Lewis Carroll ismert műve, az Alice csodaországban.
A színész és konföderációs-párti John Wilkes Booth a Ford színházban lelövi Abraham Lincolnt Washingtonban, D. C.-ben.
lincoln

1867. február 7.: A kicsi házban, a nagy erdőben megszületik Laura Elizabeth Ingalls.

1867: Az osztrák-magyar kiegyezés I. Ferenc József és a Deák Ferenc és Andrássy Gyula gróf vezette tárgyalódelegáció között.

1868: Megjelenik Louisa May Alcott könyve, a Kisasszonyok, melyet Amerika első ifjúsági regényének tartanak számon.

1869 szeptembere: papa, mama, Mary és Laura elköltöznek az indiánok lakta területre, Kansas államba (a pontos dátum ismeretlen).

1870. augusztus 3.: megszületik Caroline Celestia (“Carrie”) Ingalls Montgomery megyében (Kansas állam).

1871: A család tavasszal elhagyja az indián területet, és visszaköltözik a nagy erdőbe, Wisconsinba.

1874. februárja: Az Ingalls család Walnut Grove mellett, a Szilva-patak (Plum Creek) partján talál új otthonra, ahol az első évet egy földbe vájt házban töltik, melyet A Szilva-patak partján című könyvben meséli el az írónő (a pontos dátum ismeretlen).

1874. július 22.: George Armstrong Custer tábornok a Dakota területen lévő Black Hillsbe (Fekete Hegyek) katonai expedíciót indít. E területet korábban, 1868-ban már átengedték a Sioux indiánoknak. 1874. augusztus 15-én Custer bejelenti: az expedíció során a Fekete Hegyekben aranyra bukkantak.
custer

1874. decembere: Laura nagybátyja, Tom Quiner és John Gordon illegálisan beutaznak a Black Hillsbe. A csoport egy cölöpökből épített barikád mögött lakik, és ott maradnak egészen 1875. áprilisáig, majd az Egyesült Államok Hadserege kitoloncolja őket a területről. Laura ír erről a kalandról az 5. kötetben, az Azok a boldog, arany években (a pontos dátum ismeretlen).
black hills

1875: Paul Émile Lecoq de Boisbaudran francia kémikus fölfedezi a galliumot. Ez volt az első kémiai elem, amely bebizonyította a Mengyelejev-féle periódusos rendszer helyességét.
Elkezdődik Lev Tolsztoj regénye, az Anna Karenina közlése folytatásokban.

1875. november 1.: megszületik Charles Frederic Ingalls.

1876: Alexander Graham Bell szabadalmaztatja a telefont.
bell

1876. június 25.: Custer tábornok és hetedik lovassági seregének nagy részét a Lakota, Észak-Cheyenne és Arapaho együttes erői megsemmisítik. A csata a montanai terület keleti részén zajlik, de leginkább a Black Hills-beli illegális letelepedések váltották ki.

1876. július 7.: Az Ingalls család eladja a farmját Plum Creek (Szilva-patak) mellett, és elhagyja Walnut Grove-ot.

1876. augusztus 27.: A kis Charles csupán kilenc hónapot él. Akkor hal meg, amikor a család keletre költözik tovább, és rokonoknál tartózkodnak.
freddy

1876. október 1.: Charles és Caroline rövid ideig a masters Hotelt vezetik Burr Oakban (Iowa állam). Az üzleti vállalkozás elbukik; Charles a városban keres és talál munkát.

1877Thomas Edison feltalálja az első működő fonográfot. Az ő hengerfejű fonográfja tudta pontosan rekonstruálni az emberi hangot.

Megjelenik Arany János harminckötetes gyűjteménye, az Őszikék.

1877. május 23.: Burr Oakban megszületik Grace Pearl Ingalls.

1877. augusztus-szeptember: Az Ingalls család elköltözik Iowából, és nyár végén, ősz elején visszatér Walnut Grove-ba (a pontos dátum ismeretlen).

1879: Thomas Edison szabadalmaztatja a wolframszálas izzót.
wolfram

1879 tele: Mary agyvérzést kap, és megvakul. 2013-ban egy orvosi csapat átvizsgálta Mary esetét, és megállapította: Mary vakságát Agyhártya- és agyvelőgyulladás (meningoencephalitis) okozta.

1879 tavasza: Almanzo, Royal és Eliza Jane Wilder egymással szomszédos telkeket jegyeznek be a majdani De Smet város területén.

1879. szeptember 9.: Caroline és a lányok vonattal megérkeznek a Dakota területre; Charles a Chichago & Északnyugati Vasútnak dolgozik. A család a földmérők házában tölti a telet, nem messze a Silver Lake-től (Ezüst-tó).

1880. február 19.: Charles Ingalls telket foglal Kingsbury megyében, közel De Smethez, a Dakota területen.
ingalls homestead

1880. március 9.: De Smetet választják Kingsbury megye székhelyévé. A választás az Ingalls család otthonában történt (a földmérők házában). Márciusban Charles megkezdi első házának építését a városban.

1880. október – 1881. május: A rendkívül hideg és hosszú tél következtében a vasút megbénul, elvágva ezzel nemcsak a város, hanem az egész Dakota terület élelmiszer-, fűtőanyag- és egyéb ellátását. Az Ingalls család éhezik és fagyoskodik.
a hosszu tel

1881. november 25.: Mary Vintonba (Iowa) költözik, hogy a vakok iskolájában folytassa tanulmányait.
vakok iskolaja

1883: Megjelenik a skót Robert Louis Stevenson könyve: A kincses sziget.
Párizsból elindul első útjára az Orient expressz.

1883. december 10.: Laura megkapja első tanítói bizonyítványát, egyúttal megbízatását: tanítani kezd a Bouchie iskolában (az Azok a boldog, arany években Brewster iskolának hívta). A Bouchie családnál lakik, Almanzo Wilder hétvégenként hazaviszi őt.

1884: Megjelenik Mark Twain könyve, a Huckleberry Finn kalandjai.

3. időszakasz, 1885-1910: Laura és Almanzo házassága, otthonuk alapítása

1885. augusztus 25.: Laura és Almanzo Edward Brown tiszteletes otthonában összeházasodnak.

1886: Karl Benz, a Mercedes-Benz társalapítója, feltalálja a gázolaj meghajtású autómobilt. A belsőégésű motor megkezdi forradalmi világkörüli útját.
benz

1886. december 5.: Megszületik Laura és Almanzo lánya, Rose. Nevét a prérin virágzó vadrózsák után kapja.
vadrozsa

1888. március 5.: Laura és Almanzo diftériát kap; Grace Ingalls jegyzi fel az eseményt naplójában. Ezt követően Almanzo agyvérzést kap, melynek következtében további életében sánta lesz.
laura-almanzo

1889. júniusa: Hét év ott töltött tanulmányai után Mary Ingalls lediplomázik az iowai vakok iskolájában.

1889. augusztus 7.: Laura és Almanzo kisfia meghal. Grace Ingalls így ír erről naplójában: „Laura kisfia… éppúgy nézett ki, mint Manly.” A babát 27-én helyezik végő nyugalomra De Smet temetőjében.

1889. november 2.: A Dakota terület két államra: Észak- és Dél-Dakotára szakad.

1890-1891: Laura és Almanzo elhagyja Dél-Dakotát, és Spring Valley-be (Minnesota állam), majd Westville-be (Florida állam) költöznek, hogy Almanzo megrendült egészségét ott próbálják meg visszaszerezni.

1892 augusztusa: Laura és Almanzo visszatérnek De Smetbe, ahol házat bérelnek. Laura a város egyik ruhakészítőjénél dolgozik; Almanzo különböző alkalmi munkákat végez. Megkezdik pénzgyűjtésüket, hogy farmot vehessenek.

1893: A chicagoi világkiállításon Josephine Cochrane bemutatja az első, megbízhatóan működő, kézzel működtetett mosogatógépét.
Csonka János és Bánki Donát szabadalmaztatják a porlasztót.
porlaszto

1894. július 17.: Laura, Almanzo és Rose Dél-Dakotából egy kétüléses bérkocsin Mansfieldbe (Missouri állam) utazik. Laura naplót vezet az utazásról, mely később Úton hazafelé címen jelenik meg. Augusztus 30-án érkeznek meg Mansfieldbe.

1894. szeptember 21.: Laura és Almanzo Mansfield mellett megvásárolnak egy 40 holdas birtokot; a földön 400 almafa csemete is van. Laura a farmot Rocky Ridge-nek (Sziklás Orom) nevezi el a helyet.
rocky ridge
Majd az 1930-as években és az 1940-es évek elején e helyütt írja meg a Kicsi Ház könyveket.

1900: Roberto Landell de Moura első alkalommal továbbítja az emberi hangot vezeték nélkül (rádió)
demoura
Max Planck német fizikus ismerteti a modern fizika alapját képező kvantumelméletet.
Megjelenik L. Frank Baum könyve, az Óz, a csodák csodája.

1902. június 8.: Charles Ingalls 66 évesen meghal. De Smet temetőjében temetik el.

1903: Jack London könyve, A vadon szava megjelenik.
16 évesen Rose elhagyja Mansfieldet, és megkezdi tanulmányait a Crowley-i (Louisiana állam) középiskolában. Nagynénjénél, Eliza Jane Wilder Thayernél lakik.

1903. december 17.: A Wright fivérek kifejlesztik az első, irányítható, motorral hajtott repülőgépet. E napon emelkedtek először a levegőbe.
wright

1905: Albert Einstein publikálja relativitás-elméletét. Ez az elmélet válik aztán a modern fizika két alappilléreinek egyikévé.
einstein

1909. március 24.: Rose férjhez megy Claire Gillette Lane-hez San Franciscoban, majd megkezdi újságírói pályafutását a San Francisco Bulletinnél

4. időszakasz, 1911-1929: Laura író lesz

1911: Megjelenik Frances Hodgson Burnett könyve, A titkos kert.

1911. február 18.: Laura karrierjének kezdete mint rovatvezető a Missouri Ruralist lapnál. Egészen az 1920-as évek közepéig nekik dolgozik.
missouri

1912 április 15.: A Titanic elsüllyedése
titanic

1913: Megjelenik Eleanor H. Porter könyve: Az élet játéka.

1914. június 28.: A szarajevói merénylet. Szarajevóban Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét Gavrilo Princip szerb diák meggyilkolja, aki a Fekete Kéz nevű szervezettel állt kapcsolatban. A főhercegi pár halálát követő diplomáciai bonyodalmak utóbb a 20. század elején megszilárduló európai katonai szövetségek konfliktusához és az első világháború kirobbanásához vezetnek.
1914

1915: Laura meglátogatja Rose-t San Franciscóban. Eközben megjelenik első gyermekeknek szóló munkája, rövid költemények, melyek a San Franciso Bulletinben jelennek meg folytatásokban. Első alkalommal írja le nevét szerzőként: Laura Ingalls Wilder.

1917. április 6.: Az Egyesült Államok belép az első világháborúba.
usa world war

1917. november 7.: A bolsevikok hatalomátvétele Péterváron – az októberi orosz forradalom.

1918: Rose és Gilette hivatalosan elválnak, bár már 1915-től külön éltek.

1918. november 11.: Németország aláírja az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményt. A versailles-i békeszerződéssel (1919. június 28.) zárul le az első világháború.

1919. júniusa: Megjelenik Laura cikke: Kivel kötsz házasságot? Az írást Rose rendezi sajtó alá.

1920: Megjelenik Hugh Lofting könyve: Doktor Dolittle és az állatok.

1920. május 4.: Rose elvállalja a felkínál állást az Amerikai Vöröskereszt Közönségszolgálatánál, és 1921-ig bejárja Európát.

1920. január 25.: Lezajlik a modern kori Magyarország első országgyűlési választása, mely után először kerül be nő a parlamentbe.
augusztus 18.: Ratifikálják az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának 19. módosítását, amely szavazati jogot ad az amerikai nőknek.
nok szavazati joga

1922. január 10.: Rose elfogadja az állást a Közel-Keleten maradt örmény túlélőket támogató segélyszervezetnél, a Near East Relief Agencynél. Az 1920-as évek legnagyobb részét külföldön dolgozva éli.

1924. április 20.: Caroline Ingalls 84 évesen meghal De Smetben. Az ottani temetőben helyezik végső nyugalomba.
caroline sir

1925: Megjelenik Adolf Hitler önéletrajzi könyve, a Harcom (Mein Kampf). A második kiadást már 1926-ban utánnyomják.

1925. január 17.: Laura újabb publikációja, Az én konyhám Ozarkban. Második cikke, az Étkezőszoba a farmon ugyanabban az évben kerül sajtó alá.

1926. január 26.: John Logie Baird, skót villamosmérnök elkészíti az első televíziókészüléket, mellyel a világon először lehetett mozgóképet nagy távolságra is közvetíteni.
televizio

1928: Alexander Fleming, skót bakteriológus egy véletlen folyamán felfedezi a penicillint. Feltűnt neki, hogy amikor a napokig fedetlenül heverő baktériumtenyészetbe a Penicillium notatum penészgombatelep spórái kerültek, a foltok körül baktériummentes gyűrű alakult ki. Elkülönítette a gombát, majd megállapította: az általa termelt anyag (amelyet Penicillinnek nevezett el) meggátolja a baktériumok növekedését.
flemming

1928. február 28.: Rose visszaköltözik a Rocky Ridge farmra.
rocky ridge

1928. október 17.: Mary Ingalls meghal De Smetben. 63 évet élt. A De Smeti temetőben nyugszik.

1928. december 15.: Laura és Almanzo beköltözik a „Sziklaházba” (Rock House), az otthonukba, melyet Rose tervezett és épített nekik öregkorukra. Rose és barátnője, Troub a Rocky Ridge farmházában élnek tovább.

1929. október 29.: A nagy gazdasági világválság első napja.
tozsdekrach

5. időszakasz, 1930-1943: Laura megírja a Kicsi Ház könyveket

1930: A világgazdasági válság egyre erősebben érezteti hatását Magyarországon is. A növekvő munkanélküliségről tárgyal Bethlen István miniszterelnök a szociáldemokratákkal.
Karinthy Frigyes verseskötete: Nem mondhatom el senkinek.

1930. május 7.: Laura befejezi kézzel írott, könyv hosszúságú önéletrajzi regényét, a Pioneer Girlt. Rose szerkeszti, majd megkísérli eladni New Yorki kiadóknak.

1932: Laura átdolgozza a Pioneer Girlt egy gyermekkori életét bemutató változattá, mely később Kicsi ház a nagy erdőben címen jelenik meg. Ekkor Laura 65 éves.
lhitbw
Megjelenik Rose első könyve: Hadd zúgjon a hurrikán!, mely többek között Laura életéből átvett epizódok regénye. Az 1970-es években a könyv új címet kap: Ifjú pionírok.

1933. január 30.: Adolf Hitler lesz Németország kancellárja.
hitler

1933: Napvilágot lát Laura második regénye: Almanzo, a farmerfiú. A regény Almanzo Wilder gyermekkori élményeit dolgozza fel.
farmer boy

1933. március 4.: Beiktatják Franklin Delano Rooseveltet, az Egyesült Államok 32. elnökét, aki New Deal elnevezésű programjával elindítja a világválság idején a munkanélküliek segítését és a gazdaság talpraállítását, illetve megvalósítja a gazdaság és bankrendszer reformját. Érdekes családi kapcsolat Roosevelt és Laura között.
roosevelt

1935: Megjelenik a Kicsi ház a prérin. A regénybeli Ingalls család megkezdi utazását át Amerikán a Vadnyugatra, az Osage indiánok lakta Kansasbe.
lhotp

1935. júniusa: Rose Columbiába (Missouri állam) költözik. Laura és Almanzo visszaköltözik a Rocky Ridge-en álló farmházba. Ahol aztán megírja a Kicsi Ház könyvek további részeit.
rocky ridge

1937: Megjelenik A Szilva-patak partján. A regény Minnesotában játszódik, ahol az Ingalls család egy dombházban él, és átélik egy brutális szöcskejárást, majd minden tragikus következményét.
plum creek
Laura emlékezetes beszédet mond az 1937-es Ditroiti Könyvvásáron. E beszéd mutatja meg igazán munkásságának jelentőségét mint Amerika egyik legfontosabb ifjúsági regényírója.
Megjelenik John Ronald Reuel Tolkien angol író, filológus, egyetemi professzor könyve: A gyűrűk ura.

1938. április 1.: Rose egy farmházat vásárol Danburyben (Connecticut állam).

1938: A Szilva-patak partján megkapja az Amerikai Könyvtárszövetség kitüntetését.

1938: megjelenik Rose második regénye, a Szabad ország, mely szintén Laura Pioneer Girljéből vett át élményeket.

1939: Az Ezüst-tó partján megjelenik. A könyv a Dakota területen játszódik, ahol az Ingalls család végleg letelepedik.
farm 5

1939. szeptember 1.: Németország megtámadja Lengyelországot, majd napokon belül Franciaországot és Nagy Britanniát, Kanada pedig hadat üzen Németországnak.
1939

1940: Megjelenik A hosszú tél. Az Ezüst-tó partján megkapja az Amerikai Könyvtárszövetség kitüntetését.
the long winter

1940. szeptember 27.: A náci Németország, a fasiszta Olaszország és a Japán Birodalom aláírja a háromhatalmi egyezményt, melyben a felek elismerik egymás birodalomépítő törekvéseit.

1941: Megjelenik a Kicsi város a prérin, a sorozat 7. kötete. Az Ezüst-tó partján megkapja az Amerikai Könyvtárszövetség kitüntetését.
ltotp

1941. november 10.: Grace Ingalls Dow 64 évesen meghal Manchesterben (Dél-Dakota). De Smet temetőjében helyezik végső nyugalomba.

1941. december 7.: Japán lebombázza Pearl Harbort. A rá következő nap az Egyesült Államok hadat üzen Japánnak. Néhány nappal ezután Németország és Olaszország üzen hadat az USA-nak.
pearl harbour

1942: Laura munkái még több irodalmi elismerésben részesülnek: Az Ezüst-tó partján elnyeri a Pacific Northwest Könyvtár fiatal olvasók választása díját. A Kicsi ház a prérin megkapja az Amerikai Könyvtárszövetség kitüntetését.

1943: Azok a boldog, arany évek, Laura utolsó könyve napvilágot lát. 1944-ben ez a mű is megkapja az Amerikai Könyvtárszövetség kitüntetését.
thgy
Megjelenik Rose könyve, A szabadság íze.

6. időszakasz, 1944-1957: Laura visszavonul

1944. június 6.: A Normandiai Partraszállás napja. a II. világháború egyik legfontosabb hadművelete, melynek során a szövetséges csapatok partra szállnak a náci Németország által megszállt Normandiában, új nyugati frontot nyitva a háborúban.

1945. április 12.: Roosevelt elnök meghal, helyét Harry S. Truman veszi át.
roosevelt

1945. május 7.: Németország feltétel nélkül megadja magát. Két nappal később kikiáltják A Győzelem Napját.

1945. augusztus 14.: E napot a Japán felett aratott győzelemnek, azaz Victory Over Japan (V-J Day-nek) nevezik, mely egyben a második világháború végét is jelenti.
japan kapitulal

1946. június 2.: 75 évesen elhuny Carrie Ingalls Swanzey Rapid Cityben (Dél-Dakota).De Smet ben temetik el.

1947: A Raytheon cég megépíti a RadarAnge-et, az első, kereskedelmi forgalomba kerülő mikrohullámú sütőt. Közel 1,8 méter magas és 340 kg tömegű volt.
mikrohullamu

1949. október 23.: 92 éves Mansfieldben korában meghal Almanzo Wilder. A mansfieldi temetőben nyugszik.
almanzo meghal

1950. június 25.: Észak-Korea lerohanja Dél-Koreát. Két nappal később az Egyesült Államok Dél-Korea támogatására csapatokat küld Dél-Koreába.
korea

1950: Megjelenik C.S. Lewis könyve, a Narnia Krónikái 1. kötete.

1953: Megjelenik Buenos Airesben Horthy Miklós Emlékirataim című visszaemlékezése.

1953. július 27.: Véget ér a koreai háború, a két ország között kialakul a demilitarizált, semleges zónája.
eszak-del-korea

1954: Az Amerikai Könyvtárszövetség megalapítja a Laura Ingalls Wilder Díjat. Az első díjat maga Laura Ingalls Wilder kapja.

1957. február 10.: 90 éves korában meghal Laura Ingalls Wilder. A mansfieldi temetőben nyugszik.
laura

7. időszakasz: 1958-tól napjainkig

1961: Jurij Alekszejevics Gagarin szovjet űrhajós, az első ember a világűrben a Vosztok–1 űrhajóval indult 1961. április 12-én, Bajkonurból. Ezzel az emberes űrrepülések terén is megelőzték a szovjetek az amerikaiakat.

1962: Megjelenik Laura Ingalls Wilder Úton hazafelé című könyve.
otwh

1963. november 22.: Merénylet John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök ellen.
kennedy

1964. augusztus 2.: A vietnami Tonkin-öbölben jelfelderítést végző USS Maddox romboló harcba keveredik három észak-vietnami torpedónaszáddal, melybe később amerikai vadászbombázók is bekapcsolódnak. Az incidens után Johnson elnök felhívást intéz a kongresszushoz, melyben kéri a Tonkini-öböl határozat jóváhagyását, amely gyakorlatilag felhatalmazást ad az elnöknek a vietnámi háború kiterjesztésére.

1965: Amerikai folyamatosan bombázza Észak-Vietnámot. A háború egészen az 1970-es évek elejéig tart.

1965. júliusa: Rose elfogadja a felkínált állást a Women's Day magazinnál, majd Vietnamba repül, hogy tudósítsa az ott tapasztaltakról az ország lakosságát.

1965. decembere: Augusztus Vietnamban címmel megjelenik Rose cikke a Women's Day-nél.

1965: hazánkban bevezetik a GYES-t.

1968. október 30.: 81 éves korában meghal Rose Wilder Lane. A szülei mellé temetik a mansfieldi temetőbe.
rose sirja

1969. július 20.: Az első holdraszállás. Neil Armstrong az első ember, aki a lábát leteszi a Hold felszínére.
holdraszallas

1971: Megjelenik Az első négy év. A könyv a frissen összeházasodott Laura és Almanzo küzdelmeiről és a határ menti életről szól.
tffy

1974: Az Otthontól nyugatra címmel megjelenik az 1915-ben írt, Laura leveleit összegyűjtő kötet.
wfh

1974. március 30.: A farm, ahol élünk című filmsorozat debütáló részét, a Pilot filmet bemutatják a világ milliói számára.
pilot

1974. szeptember 11.: Szerda este 8 órakor első ízben kezdi meg sugározni az NBC tévétársaság a filmsorozatot. Az NBC később hétfő estére teszi át a sugárzást, és a kilenc évad a legjobb 30 sorozat közé jut.
little house

1989: Tim Berners-Lee feltalálja a World Wide Webet.
www

1997: J.K. Rowling népszerű könyvét, a Harry Potter és a bölcsek kövét kiadják az Államokban. A bestseller újraéleszti az érdeklődést az ifjúsági regények után.

2005: Megjelenik Stephanie Meyer első vámpír ifjúsági regénye, az Alkonyat.

2005. március 26.: A Walt Disney-féle A farm, ahol élünk minisorozatot bemutatják az ABC csatornán.
minisorozat

2007: Az Apple bemutatja az iPhone-t.

2008: Suzanne Collins bestsellere az Éhezők viadala az ifjúsági regények új sorozata, mely a disztópikus, negatív elképzelt jövőre fókuszál.

2008. augusztus 15.: A farm, ahol élünk musical debütál, mely Laura Ingalls Wilder történeteinek színpadi változata.
musical

2014. november 17.: Pioneer Girl: Jegyzetekkel ellátott önéletrajz címmel megjelenik Laura 80 évvel ezelőtt írt regénye angolul.

2015. februárja: A farm, ahol élünk – Laura Ingalls Wilder öröksége címmel megjelenik Dean Butler (Almanzo Wilder) dokumentumfilmje.
documentary

2015. szeptember 23.: Magyarországon a Pioneer Publishing Kiadó megkezdi a teljes kilencrészes könyvsorozat publikálását magyar nyelven.

2018. december 10.: Magyarországon megjelenik A farm, ahol élünk filmsorozat szinkronos, felújított változatának DVD-s kiadása.