Szállítás

ingyenszállítás

Hírlevél
Fizetési megoldás
Termék részletek


8. Azok a boldog, arany évek

8. Azok a boldog, arany évek
 • 8. Azok a boldog, arany évek
 • 8. Azok a boldog, arany évek
 • 8. Azok a boldog, arany évek
3 250 Ft
Értékelés:

Ajándék: a könyvben szereplő dalok hanganyaga mp3 formátumban (letölthető)

Olvassa el a teljes 1. és 2. fejezetet a fülekre kattintva

FIGYELEM! A hanganyagok letöltése regisztrációhoz kötött.
Vendégvásárlóként nincs lehetőség letöltésre.

 • A tizenöt éves Laura először lakik külön családjától. Húsz mérföldnyire otthonától tanít, egy bérviskóban. Laurának komoly nehézségei és kétségei támadnak: vajon képes lesz­e megfelelő módon tanítani és nevelni a tanulók közül több, nála idősebb és magasabb gyereket. Honvágya van, de kitart, hogy Mary tandíját fizetni tudják a vakok iskolájában. A szünidőben Laura örömét leli énekóráiban, a szánkós utazásokban, de mindezek közül a legjobb: Almanzo Wilder megtanítja neki az új bricskáját vezetni. Laura és Almanzo barátsága egyre jobban elmélyül. Miss Ingalls nevet, él, tanít, nevel és szeret. Végül Almanzóval összeházasodnak, és megkezdik közös életüket új, kicsi házukban.

   

  Kiadó: Pioneer Publishing
  460 oldal
  Cérnafűzött kötés
  Kemény táblás
  Megjelenés dátuma: 2017. augusztus 14.
  Fordítás: Pioneer Publishing Kft.
  ISBN 978-615-80296-7-4

   

  Kedvezményes árú szállítás Romániába, Szlovákiába, Ausztriába is!

 • Átlagos értékelés
  512
  12
  Kőváriné Hargas Éva
  Nagy élmény volt a könyvsorozat is- a filmhez hasonlón-szinte letenni sem tudtam. Fantasztikus értékeket hordoz,minden fiatalnak látni kellene.
  Előnyök: -
  Hátrányok: -
  11
  Papp Jánosné Gyöngyvér
  Csodálatos élmény, csodálatos sorozat....Felüdülés olvasni, akár sokadszorra is. Köszönöm :)
  Előnyök: -
  Hátrányok: -
  10
  Zsolnainé Csőregi Réka
  Nagyon megvagyok elégedve a könyvekkel, nagyon szép és jó olvasmány! Imádtam az egész könyv sorozatot. Visszaröpített a régmúlt időkben, szinte a cselekmény része voltam amikor olvastam őket! Köszönöm ezt a csodás élményt!
  Előnyök: -
  Hátrányok: -
  9
  Lacza Jánosné
  Ma kezdtem hozzá a 8.-nak, de este ki is olvasom, nem lehet letenni! :) ujra és ujra el fogom olvasni, a 3.-nál tartok az ujraolvasásban
  Előnyök: -
  Hátrányok: -
  8
  Battáné Ildikó
  Nagyon -nagyon szépen köszönöm ,megkaptam az elmúlt napokban az utolsó 2 kötetet is !
  Előnyök: -
  Hátrányok: -
 • Cikkszám
  173969
 • 1. fejezet: Laura elhagyja otthonát

  A felhőtlen vasárnap délutánban szikrázott a napfény a hóval takart prérin. Déli szellő fújt, bár olyan hideg volt, hogy a szántalpak csikorogtak a keményre összetömörödött havon. Tompán dobogtak a lovak patái. Papa szótlanságba burkolózott.
  A szánon keresztbe fektetett deszkán mellette ülve Laura szintén nem beszélt. Nem volt miről. Iskolai tanítóskodása felé vezető útjára indult.
  Tegnap még ő maga is diáklány volt; most pedig tanító. Az egész olyan hirtelen történt. Alig bírta visszafogni magát, hogy ne arra gondoljon: holnap megint iskolába megy a kishúgával, Carrie-vel, és a padban Ida Brown mellett ül majd. Ám ehelyett holnap tanítani fog.
  Hogy ezt miként kell csinálni, azt nem tudta. Még soha nem tanított ezelőtt, és nem töltötte be tizenhatodik életévét sem. Bár már tizenöt, még mindig kicsi; most pedig még inkább annak érzi magát.
  Körös-körül kihaltan terült el a lágyan ringó, havas táj. Fejük felett üres volt a magas, ritka ég. Laura nem nézett vissza, de tudta, a várost már mérföldekre maga mögött hagyták; nem maradt más belőle a kihalt préri fehérségében, csupán egy aprócska sötét folt. A meleg nappaliban mama, Carrie és Grace messze elmaradtak.
  A Brewster telepig még mindig mérföldek vannak hátra. Tizenkét mérföld a várostól. Laura nem tudta, hogy néz ki. Nem ismert onnan senkit. Mr. Brewsterrel is csak egyszer találkozott, amikor meglátogatta őket, hogy felkérje Laurát a tanításra. Magas férfi volt és barna, mint bármely telepes; szűkszavú ember lévén nem beszélt magáról.
  Papa a gyeplőt kesztyűs kezében tartva merengve nézett maga elé, időnként csettintett a lovaknak. Ő tudta, mit érez Laura. Aztán fejét Laura felé fordítva úgy szólalt meg, mintha Laurának a holnaptól való rettegésére válaszolna:
  – Nos, Laura, tanító lettél! Számítottunk erre, nemde? Igaz, nem ilyen hamar.
  – Szerinted képes leszek rá, papa? Mi van, ha... ha a gyerekek nem fogadnak szót, és meglátják, milyen kicsi vagyok?
  – Természetesen menni fog a dolog – biztosította őt. – Még soha nem buktál bele semmibe, amibe eddig belekezdtél, igaz-e?
  – Hát, igen. De én... én még soha nem tanítottam iskolában.
  – Eddig is megbirkóztál bármivel, ami az utadba került. Soha nem húztad ki magad semmi alól, és mindig végigvitted, míg csak el nem végezted, amire vállalkoztál. Ha az ember állandóan csinálja, a siker egyszerűen szokássá válik, mint minden más.
  Egy darabig nem hallatszott más, mint a szántalpak csikorgása és a lovak patáinak kop-kop-kopogása a kemény havon. Laura kicsit megkönnyebbült. Ez valóban igaz: mindig nekigyürkőzött; muszáj volt. Nos, ezúttal tanítania kell.
  – Emlékszel a Szilva-pataknál, Kisbogár? Amikor a mamád meg én a városba mentünk, és kitört a hóvihar? Ti pedig behordtátok az egész farakást.
  Laura hangosan felkacagott, papa nevetése mint hatalmas, mély harangok zúgása zengett szét a fagyos csöndességben. Milyen apró, rémült és mókás is volt akkor azon a napon réges-régen.
  – Így kell hozzáállni a dolgokhoz! Bízz önmagadban, és akkor bármiben győzöl! Bízz magadban, akkor mások is bízni fognak benned! – egy pillanatra megállt. – Van azért egy dolog, amire jobb lesz felkészülnöd.
  – Mire, papa?
  – Nagyon hirtelen vagy, Kisbogár. Hajlamos vagy rá, hogy előbb cselekedj vagy beszélj, aztán gondolkodj. Most viszont előbb kell gondolkodnod, és csak utána beszélned. Ha ezt szem előtt tartod, sok bajtól kímélheted meg magad.
  – Úgy lesz, papa – ígérte Laura komolyan.
  Túl hideg lett már a beszédhez. Viszonylag védetten beburkolózva a vastag takarókba és pokrócokba, csúsztak tovább dél felé. A fagyos szél arcukba fújt. Előttük a távolba vesző halvány szántalpak nyoma látszódott. Nem lehetett mást látni, mint csupán a végtelen, lapos, fehér síkságot, a hatalmas, fakó égboltot és a lovak kékes árnyékát, mely szétfolyt a kápráztató hóban.
  A szél szünet nélkül vágta Laura szemébe vastag fekete gyapjúkendőjét. Lélegzete jéggé fagyott egy folton a kendőn, és fagyosan csapkodta száját, orrát.
  Végre észrevett maguk előtt egy házat. Először csak egy apró pont volt, egyre nőtt, ahogy közeledtek felé. Fél mérfölddel később feltűnt egy újabb, kisebb ház, majd azon túl messzebb még egy. Aztán megint egy ház. Négy ház; ennyi volt csupán. Egymástól elszórtan a fehér prérin.
  Papa megállította a lovakat. Mr. Brewster háza úgy nézett ki, mintha két igényviskót egymás mellé illesztettek volna, ettől csúcsos lett a teteje. A kátránypapírral takart csupasz tetőről a megolvadt hótól akkora jégcsapok foltos sora lógott az ereszek alatt, amik vastagabbak voltak Laura karjánál is. Mint valami hatalmas, csorba fogsor, amiből egy-kettő a hóba harapott, pár letört. A letöredezett óriási jégdarabok az ajtó körül feküdtek szétszóródva és belefagyva a piszkos hóba, ahová a mosogatóvizet öntötték. Az ablakon nem volt függöny, de füst szállt elő a kályhacsőből, amelyet a tetőhöz dróttal feszítettek hozzá.
  Mr. Brewster nyitott ajtót. A házból egy gyerek visítozása hallatszott ki, ezért hogy hallani lehessen, hangosan kellett beszélnie:
  – Jöjjön be, Ingalls! Jöjjön, melegedjen fel!
  – Köszönöm – felelte papa. – De még hazáig hosszú a tizenkét mérföld, jobb lesz indulnom.
  Laura gyorsan kicsúszott a takarók alól úgy, hogy a hideget ne engedje be alájuk. Papa átnyújtotta neki mama táskáját, amiben a váltás fehérneműje, egyéb ruhák és az iskolás könyvei voltak.
  – Viszlát, papa! – búcsúzott.
  – Viszlát, Laura!
  Kék szemével bátorító hunyorgást küldött Laura felé. Tizenkét mérföld azonban túl messze van a gyakori utazásokhoz; két hónapig nem fogja őt viszontlátni.
  Laura gyorsan bement a házba. Ahogy belépett a vakító napfényről, kis ideig nem látott semmit sem.
  – Ez itt Mrs. Brewster. Lib, ez a tanító.
  Barátságtalan nő állt a kályha mellett, serpenyőben kevergetett valamit. Egy kisfiú bömbölve kapaszkodott a szoknyájába. Arca maszatos volt és folyt az orra.
  – Jó napot, Mrs. Brewster – köszönt oda neki vidáman Laura, már amennyire képes volt rá.
  – Menj be a másik szobába és vetkőzz le! – felelte Mrs. Brewster. – A ruhát akaszd a függöny mögé, ahol a dívány van! – azzal hátat fordított Laurának, és folytatta a szósz serpenyőben való kavarását.
  Laura nem tudta, mit is gondoljon. Hiszen nem tett semmit, amivel megbánthatta volna Mrs. Brewstert. Átment hát a másik szobába.
  Az elválasztó a csúcsos tető közepe alatt volt, ez osztotta a házat két egyenlő részre. A válaszfal mindkét oldalán a szarufa tető és a kátránypapír rézsútosan lejtett az alacsony falak felé. A deszkafalak összes rését belécezték. Belülről még nem fejezték be: csupasz, gyalulatlan szálkák álltak ki belőle. A ház hasonló volt papa igényviskójához, csak épp kisebb és mennyezet nélküli.
  Ahogy az lenni szokott, a másik szobában nagyon hideg volt. Egyetlen ablaka az üres, hóval takart prérire nézett. A dívány az ablak alatt terült el, közvetlenül a fal mellett. Vásárolt szófa, háta hajlított fa, és egyik vége is felfelé hajlott. Fekhelynek készítették el. A szófa két végénél barna vászonfüggönyök lógtak a fallal szemközt egy madzagon, amit az ablak fölött a ferde tető alatt kifeszítettek, így össze lehetett húzni, és a szófát el lehetett takarni. Ezzel szemközt egy ágy állt a másik falnál, az ágy lábánál épp annyi hely maradt, hogy elférjen egy komód és egy fatönk.
  Laura a vászonfüggöny mögött felakasztotta a szegekre kabátját, muffját, sálját és csuklyáját, mama táskáját alájuk rakta a padlóra. Reszketve állt a hidegben, mivel nem akaródzott visszamennie a másik meleg szobába Mrs. Brewsterhez. Ám mivel muszáj volt, így mégiscsak kiment.
  Mr. Brewster a kályha mellett ült, térdén a kisfiúval. Mrs. Brewster a szószt kaparta bele egy edénybe. Megterítettek: az asztalt egy foltos, gyűrött fehér terítővel takarták, rajta szedett.vedetten tányérok és kések.
  – Segíthetek, Mrs. Brewster? – kérdezte bátran Laura.
  Mrs. Brewster nem válaszolt. Dühösen krumplit dobált egy tálba, és az asztalra vágta. A falon az óra hangosan ketyegett; Laura látta, hogy öt perc múlva négy óra lesz.
  – Mostanában későn reggelizünk, csak kétszer étkezünk egy nap – magyarázta Mr. Brewster.
  – És ez kinek a hibája? Azt szeretném én tudni! – lángolt fel Mrs. Brewster. – Mintha nem csinálnék eleget, csak robotolok itt reggeltől estig ebben a...
  Mr. Brewster megemelte a hangját:
  – Csak arra céloztam, hogy rövidebbek a napok...
  – Akkor meg ezt mondd! – vágta a magas támlájú széket az asztalhoz Mrs. Brewster, azután a kisfiút megragadva keményen beleültette.
  – Az ebéd elkészült – szólt oda Mr. Brewster Laurának. Laura leült az üres helyre.
  Mr. Brewster krumplit, sózott disznóhúst és szószt adott neki. Az étel ízlett, ám a hallgatag Mrs. Brewster jelenléte olyan kellemetlen volt, hogy Laura alig bírt nyelni.
  – Messze van ide az iskolaház? – próbált kedélyesen kérdezni.
  – Fél mérföld a telkeken át. – válaszolt Mr. Brewster. – Egy igényviskó. Aki azt a negyedet [USA földmértékegység, kb. 160 hold, 0,65 km2] foglalta, nem bírta. Feladta, és visszaköltözött keletre.
  Ezután ő is hallgatásba burkolózott. A kicsi fiú hangoskodott csupán, miközben megpróbált az asztalon mindent elérni. Egyszer csak ledobta bádogtányérját a földre. Mrs. Brewster a kezére csapott, a kisfiú felvisított. Nem is hagyta abba, közben az asztalt rugdosta.
  Végre befejezték az étkezést. Mr. Brewster levette a falra akasztott tejes csöbröt, és kiment az istállóba. Mrs. Brewster a fiút a padlóra ültette, aki szép lassan felhagyott a sírással, közben Laura segített leszedni az asztalt. Ezután kivett egy kötényt mama táskájából, barna bő szoknyája köré kötötte, és elvett egy törölközőt, hogy eltörölje az evőeszközöket, miközben Mrs. Brewster mosogatott.
  – Hogy hívják a fiút, Mrs. Brewster? – remélte, hogy most már kedvesebb lesz.
  – John.
  – Milyen kedves név! Hívhatják Johnnynak, amíg még pici, és ha felnő, a John szép név egy férfinak. Maga is Johnnynak hívja?
  Mrs. Brewster nem válaszolt. A csönd egyre szörnyűbbé kezdett válni. Laura érezte, hogy arcát elönti a forró pír. Mit sem látva folytatta a törölgetést. Miután befejezték, Mrs. Brewster kiöntötte a mosogatóvizet, és a helyére akasztotta a lábast. Aztán beleült a hintaszékbe, és céltalanul ringatózni kezdett, ezalatt Johnny bemászott a kályha alá, és a farkánál fogva kihúzta alóla a macskát. A macska összekarmolta, ő pedig bömbölni kezdett.
  Mrs. Brewster ringatózott tovább. Laura nem mert közbelépni. Johnny üvöltött, Mrs. Brewster komoran ringatózott, Laura pedig az asztalnál az függőleges hátú székben ülve kibámult a prérire. Az út egyenesen vezetett át a havon, és eltűnt szem elől. Tizenkét mérföldnyire innen otthon van. Mama most készíti a vacsorát; Carrie már hazaért az iskolából; nevetgélnek és Grace-szel beszélgetnek. Papa most érhet haza, és Grace-t a karjába kapja, ahogy Laurát is, amikor még kicsi lány volt. A vacsoraasztal mellett folytatják a beszélgetést. Később majd a lámpás köré ülnek, és kuckósan olvasnak, közben Carrie tanul; aztán papa hegedülni fog.
  A szobában egyre nőtt a sötétség. Laura már nem látta az utat. Végre Mr. Brewster bejött a tejjel. Ekkor Mrs. Brewster lámpást gyújtott. Leszűrte a tejet, a lábast félrerakta, Mr. Brewster pedig leült, és kezébe vett egy újságot. Egyikük sem szólt. A kellemetlen csönd közéjük telepedett.
  Laura nem tudott magával mit kezdeni; túl korai még ilyenkor lefeküdni. Sem más újság, sem könyv nem volt a szobában. Ekkor eszébe jutottak iskolai könyvei. A hideg hálószobában mama táskájában kotorászva kitapogatta történelemkönyvét. A konyhába visszatérve ismét az asztalhoz ült, és tanulni kezdett.
  „Legalább semmi nem zavar a tanulásban” – gondolta elkeseredetten. Sebzettnek és sérültnek érezte magát, mintha összeverték volna, de aztán lassan elfeledkezett róla, hol is van, ahogy a történelemre fókuszált. Végül hallotta, hogy az óra nyolcat üt. Ekkor felállt, és udvariasan jó éjt kívánva elköszönt. Mrs. Brewster nem válaszolt, csak Mr. Brewster mondta:
  – Jó éjszakát!
  A hálószobában Laura reszketve levetkőzött, és belebújt flanel hálóruhájába. Befeküdt a kanapé menedékébe, és a vászonfüggönyt köréje vonta. A párnát tollal bélelték, volt elég lepedő és sok paplan, ám a szófa nagyon keskeny volt.
  Hallotta hogy Mrs. Brewster dühösen és hadarva beszél. Laura a fejére húzta a paplanokat, éppen csak orra hegye ért ki a hidegbe, de nem bírta nem hallani Mrs. Brewster házsártoskodását. „...lehet hogy jó neked, de a kosztot, szállást én adom!” Aztán „...ez az isten háta mögötti rettenetes hely itt! Tanító, az kell, valóban!... én is tanító lehetnék, ha nem mentem volna hozzá egy...”
  „Egyszerűen csak nem akarja elszállásolni a tanítót, ennyi az egész” – gondolta Laura. – „Ugyanilyen lenne mással is.”
  Megpróbált nem figyelni arra, amit hall, próbált elaludni. De álmában egész éjjel arra kellett figyelnie, nehogy leessen a kanapéról, és mindvégig attól rettegett, mi rá vár holnap, amikor elkezd tanítani...

 • 2. fejezet: Az iskola első napja

  Laura hallotta a kályha fedelének zörgését. Egy pillanatra úgy érezte, Maryvel fekszik az ágyban, és papa a reggeli tüzet élesztgeti. Ekkor meglátta a vászonfüggönyt, és rájött, hol is van tulajdonképpen, illetve hogy ma bizony el kell kezdenie a tanítást.
  Hallotta, ahogy Mr. Brewster leakasztja a tejes bödönt, azután ahogy az ajtó becsapódik utána. A függöny másik oldalán Mrs. Brewster felkelt az ágyból. Johnny nyöszörgött, de csöndes maradt. Laura nem mozdult; úgy érezte, ha elég hosszan fekszik mozdulatlanul, akkor talán az aznap nem jön el.
  Mr. Brewster tért vissza a tejjel:
  – Begyújtok az iskolaházban. Visszajövök, mire kész a reggeli.
  Az ajtó ismét becsapódott mögötte.
  Laura hirtelen ledobta magáról a takarókat. Fagyosan csípett a levegő. Foga vacogott, és úgy elgémberedtek az ujjai, hogy még a cipőjét is csak nagy nehezen bírta befűzni.
  A konyhában kevésbé volt hideg. Mrs. Brewster már feltörte a jeget a vizesvödörben, és a teáskannát töltötte fel, közben kedvesen válaszolt Laura köszönésére:
  – Jó reggelt!
  Laura vizet öntött a mosdótálba, majd kezet, arcot mosott az ajtó mellett a padon. A jeges víz csípte orcáját, és egész arca vörösen parázslott a pad fölötti tükörben, miközben a haját fésülte.
  Füstölt disznóhússzeletek sültek, és Mrs. Brewster hideg főtt krumplit szeletelt egy másik serpenyőbe a kályhán. Johnny nagy zajt csapott a hálószobában, Laura pedig gyorsan feltűzte copfjait, felkötötte kötényét.
  – Engedje meg, hogy figyeljek a krumplira, amíg felöltözteti őt.
  Míg Mrs. Brewster a kályha mellé hozta és felöltöztette Johnnyt a reggelihez, Laura befejezte a burgonya szeletelését, aztán besózta, megborsozta, letakarta. Végül megforgatta a hússzeleteket, és szépen megterített.
  – Örülök, hogy mama figyelmeztetett, hozzam el ezt a nagy kötényt – szólt. – Jó dolog egy valóban nagy kötény, ami az egész ruhát eltakarja, nem gondolja?
  Mrs. Brewster nem válaszolt. A kályha mostanra átvörösödött, és az egész szoba felmelegedett, mégis hidegnek és barátságtalannak tűnt. A reggeli mellett az asztalnál csupán a legszükségesebb, rövid szavak hangzottak el.
  Nagy megkönnyebbülést jelentett Laurának, amikor felöltözve, könyveit és ételhordóját magához véve, kiléphetett a házból. Elindult a félmérföldes havas úton az iskolaház felé. Nem volt ösvény, csupán Mr. Brewster lábnyomai, melyek olyan távol voltak egymástól, hogy Laura nem tudott bennük lépdelni.
  Miközben így botladozva botorkált a mély hóban, hirtelen hangos kacajban tört ki. „Nos!” – gondolta – „Hát, ez van. Rettegek továbbmenni, de vissza még inkább nem mennék. Iskolában tanítani semmiképp nem lehet rosszabb, mint abban a házban lenni Mrs. Brewsterrel. Mindegy, ennél rosszabb már nem jöhet.”
  Később olyan félelem tört rá, hogy hangosan is kimondta:
  – Tovább kell mennem!
  A régi igényviskó kályhacsövéből feketeszén füstje kúszott a reggeli égboltra. Két újabb lábnyom látszódott az ajtajánál, és Laura bentről hangokat hallott kiszűrődni. Összeszedve bátorságát, kinyitotta az ajtót, s belépett.
  Odabent a deszkafalakon nem futottak keresztlécek. A réseken napfénycsíkok szűrődtek be és szántottak keresztül hat sornyi, házi készítésű ülést és asztalt, melyek a szoba közepéig tartottak. A velük szemközti falon a lécekre külön deszkákat szegeztek, amit feketére mázoltak, így szolgáltatván a táblát.
  Az ülések előtt nagy melegítőkályha. Lekerekített oldala és teteje cseresznyepiros a tűz melegétől, körötte állnak azok a tanulók, akiket Laurának kell tanítania. Mind Laurát figyelték. Ötük közül két fiú és egy lány magasabb Lauránál.
  – Jó reggelt kívánok! – sikerült valahogy kimondania.
  Mindenki köszönt, de továbbra is őt bámulták. Az ajtó melletti kis ablak egy kockányi napfényt engedett be. A sarokban a kályha mellett kis asztal és egy szék. „Biztosan az lesz a tanító asztala” – gondolta Laura, és akkor hirtelen keresztülhasított rajta: „Úristen! Én vagyok a tanító!”
  Túl hangosnak érezte lépteit. A szemek követték őt. Könyveit és ételhordóját az asztalra rakta, levette kabátját, csuklyáját, és a szék melletti falba ütött szegre akasztotta. Az asztalon egy kis óra. Mutatói öt perccel kilenc óra előtt mutatták az időt.
  Valahogy túl kell jutnia ezen az öt percen, mielőtt elkezdődik az iskola!
  Lassan húzta le kesztyűjét, majd kabátja zsebébe dugta. Ezután szembenézett az őt figyelő szemekkel, közben odalépett a kályhához. Kezeit úgy tartotta föléje, mintha melegítené. A tanulók helyet adtak neki, továbbra is őt nézve. Valamit mondania kell. Muszáj!
  – Milyen hideg van ma reggel, ugye? – hallotta saját magát, de válaszra nem várva folytatta: – Gondoljátok, hogy a kályhától távolabbi ülésekig is elér a meleg?
  A magasabb fiúk közül az egyik ekkor gyorsan válaszolt:
  – Én ülök leghátul, ott van a leghidegebb.
  A magas lány pedig így szólt:
  – Charles és én együtt ülünk, ugyanabból a könyvből tanulunk.
  – Az jó; akkor üljetek mind közelebb a kályhához! – örömmel vette észre, hogy az öt perc máris elmúlt. – Üljetek le! Kezdődik az iskola.
  A kicsi lány közelebb húzta az első ülést; mögéje ült a kisfiú, aztán a magas lány és Charles, mögé a magas fiú. Laura ceruzájával megkopogtatta az asztalt.
  – Az iskolát most felosztjuk. Szeretném tudni a neveteket és korotokat.
  A kicsi lányt Ruby Brewsternek hívták; kilenc éves volt. Barna hajú, csillogó barna szemű, nyugodt és csendes, mint egy kisegér. Laura tudta: ő jól fog viselkedni és aranyos lesz. Már befejezte az Elsős olvasókönyvet, számtanból most a kivonásnál tart.
  A kisfiú volt a bátyja, Tommy Brewster. Ő tizenegy éves, túl van a Másodikos olvasókönyvön, és eljutott a rövid osztásig.
  Charles és Martha ültek együtt. Charles tizenhét; sovány, sápadt, lassú beszédű. Martha tizenhat; ő gyorsabb, és mindkettejük helyett beszélt.
  Az utolsó fiú Clarence Brewster. Ő is idősebb Lauránál. Barna szemei még a kishúgánál, Rubynál is fényesebbek, élénkebbek voltak, sötét haja sűrű és kócos, hirtelen beszédű és mozgású. Beszédmodora hetyke, szinte pimasz.
  Clarence, Charles és Martha a Negyedikes olvasónál tartanak. Eljutottak a helyesíráskönyv feléig, és a hányadosokkal foglalkoznak. Geográfiából a New England-i államokat veszik, és a kérdésekre olyan ügyesen válaszoltak, hogy Laura a Közép-Atlanti államok tanulására kérte fel őket. Egyikük sem tanult még nyelvtant vagy történelmet, de Martha elhozta az anyja nyelvtankönyvét, Clarence-nek pedig volt történelemkönyve.
  – Nagyon jó! – szólt Laura. – Akkor el is kezdhetitek a nyelvtan és a történelem legelején, a könyveket pedig majd kicserélitek a leckék tanulásakor.
  Miután mindezt Laura megtudta, kiosztotta a leckéket, eljött a szünet. Felöltöztek, és kimentek a hóra játszani, Laura pedig mélyet sóhajtott megkönnyebbülésében. Az első nap első negyede már véget ért.
  Ekkor hozzáfogott a tervezéshez; még a délelőtt folyamán feleltetni fog olvasásból, aritmetikából és nyelvtanból, délután pedig újfent olvasás, történelem, írás, helyesírás. Három külön osztálya van helyesírásból, ugyanis Ruby és Tommy a könyvben egymástól messze tartanak.
  Mikor eltelt a tizenöt perc, kopogott az ablakon, hogy behívja a tanulókat. Ezek után délig feleltetett és türelmesen kijavította a hangos olvasást.
  A déli egyórás szünet igen lassan vánszorgott. Vajas kenyerét egyedül majszolta el asztalánál, míg a többiek a kályha mellett összegyűlve beszélgettek, tréfálkoztak, közben ebédhordójukból falatoztak. Azután a fiúk odakint kergetőztek a hóban, Martha és Ruby meg őket nézték az ablakból, Laura pedig az asztalánál ült. Most ő a tanító, hát úgy is kell viselkednie.
  Végül ez az óra is elmúlt, ezért megint kopogott az ablakon. A fiúk elevenen nyüzsögve jöttek be, fagyos levegőfelhőket fújtattak és a kabátjukra ráfagyott párát rázogatták, miközben felakasztották. Alaposan kimelegedtek a hidegtől és a mozgástól.
  – Lassan kialszik a tűz. Tennél rá még szenet, Charles?
  Készségesen, ámde lassan, Charles megemelte a nehéz szenesvödröt, és szinte az egészet beleborította a kályhába.
  – Legközelebb én csinálom! – ajánlkozott Clarence. Bizonyára nem akart ezzel szemtelen lenni. Ám ha mégis, vajon mit tehet ellene Laura? A fiú izmos és erős, nagyobb, mint ő, ráadásul idősebb is nála. Barna szemével Laurára hunyorgott, aki megpróbálta magát minél magasabbra kihúzni, és ceruzájával megkopogtatta az asztalt.
  – Kérem, a tanulók foglalják el helyüket!
  Ezt követően Martha, Charles és Clarence betűzött. Martha nem vétett hibát, Charles viszont öt, Clarence pedig három szót is elhibázott. Az első alkalom, amikor meg kell őket büntetnie.
  – Helyedre mehetsz, Martha! Charles, Clarence, menjetek a táblához, és írjátok le a szavakat, amik nem sikerültek, háromszor!
  Charles lassan nekiindult, és nekifogott a szavak leírásának. Clarence egy pimasz pillantást vetett Laura felé. Hirtelen hatalmas, terpeszkedő betűkkel kezdett el írni, melyek hat szót követően már a tábla felét elfoglalták.
  Ekkor Laura felé fordult, s anélkül hogy kezét felemelve engedélyt kért volna szólni, ezt mondta:
  – Tanító! Ez a tábla túl kicsi.
  Viccet csinált a büntetésből, amiért hibázott a leckéjében. Így próbál meg ellenszegülni Laurának.
  Egy hosszú, szörnyűséges pillanatig csak állt ott, és Laurán nevetett, aki egyenesen állta a fiú tekintetét.
  – Valóban, a tábla kicsi, Clarence. Sajnálom, de kénytelen leszel letörölni, amit eddig írtál, és újra leírni, de már jobban odafigyelve. Kisebb betűkkel írj, és akkor marad hely!
  Muszáj lesz szót fogadnia Laurának, ugyanis neki fogalma sincs, mit csináljon, ha a fiú esetleg mégsem engedelmeskedik.
  Clarence, továbbra is vigyorogva, jóindulatúan visszafordult a táblához, és letörölte az irkafirkát. A három szót leírta háromszor, azután az egészet kacskaringósan még alá is firkantotta.
  Laura megkönnyebbülten látta, hogy már négy óra.
  – Eltehetitek a könyveiteket! – amikor minden könyv szépen bekerült a padokba, így szólt: – Az iskola elmehet!
  Clarence egy rikkantással megragadta kabátját, sapkáját, sálját, és elsőnek penderült ki az ajtón. Tommy a sarkában lihegett, de odakint megvárták, amíg Laura segít Rubynak kabátba bújni és megkötni kendőjét. Charles és Martha indulás előtt szép nyugodtan beöltözött a hideg ellen. Még vár rájuk egy egymérföldes gyalogút.
  Laura az ablaknál állva nézte, ahogy elmennek. Alig fél mérföldre onnan látni lehetett Mr. Brewster igényviskóját. Füst szállt fel kályhacsövéből, és nyugati ablaka visszatükrözte az épp lemenőben lévő nap fényét. Clarence és Tommy a hóban duhajkodott, Ruby piros fejkendője mögöttük bólogatott. Ameddig csak Laura elláthatott a keleti ablakból, az ég tisztának tűnt.
  Az iskolai viskóból nem nyílott ablak északnyugat felé. Ha hóvihar jönne, azt csakis akkor tudná meg, ha már ott van és lecsapott.
  Letörölte a táblát, és felsöpörte a padlót. Szemétlapátra nem volt szükség, olyan szélesen tátongtak a repedések a padlóban. Lefojtotta a kályhát, felöltözött, fogta a könyveit, ételhordóját, becsukta maga mögött az ajtót, és ráállt a saját reggeli nyomaira Mr. Brewster háza felé.
  Első napja tanítóként véget ért. Hálás volt érte...

 • Vásárlás után letölthető!

  FIGYELEM! A hanganyagok letöltése regisztrációhoz kötött.
  Vendégvásárlóként nincs lehetőség letöltésre.

  farmzene8